Prin cetoză vei slăbi în primele 10 zile

Carbohidrații (alimentele care conțin amidon sau zahăr, produsele din cereale) sunt o sursă de energie pentru organismul nostru. În procesul de metabolism zahărul (glucoza) este transformată în energie. Dacă organsimul nu primește zahăr din carbohidrați atunci începe să producă energie folosind alte surse- depozitele de grăsime. Acest proces se numește cetoză și este cel mai eficient proces de ardere a grăsimilor. De asemenea organele interne în cetoză își accelerează ritmul cu o treime, astfel depozitele de grăsime se reduc considerabil.

Cu ajutorul cetozei pierderea în greutate este rapidă, iar restricționarea carbohidrațiilor se face doar în primele 10 zile ale dietei, iar apoi dieta va continua cu consumarea multor proteine dar va incluse și cantități mici de carbohidrați.

 

Ce poți să mănânci pentru a slăbi prin cetoză?

În primele 10 zile trebuie să reduci drastic aportul de carbohidrați, aceasta înseamnă inclusiv fructele (doar lămâile sunt acceptate), unele dintre legume (cartof, sfeclă, morcov). Poți consuma verdețuri în cantități nelimitate (salată, spanac, etc.). Se pot consuma de asemenea unele produse lactate (brânza dulce de vacă, chefir, brânza slabă, mozzarela, feta, unt), nuci, avocado, ulei presat la rece și nerafinat. Alege-ți alimentele preferate, carnea și legumele proaspete.

 

Decoperă varietatea de arome oferită de condimente

Uniformitatea tipurile de alimente consumate se poate îmbunătăți semnificativ cu ajutor condimentelor- proaspete sau uscate. Ele sunt de asemenea o sursă de vitamine, minerale sau antioxidanți și contribuie la o digestie mai bună. Pentru început adaugă în mâncărurile tale oregano, busuioc, maghiran, mărar, curry sau curcuma.

 

DIETA BAZATĂ PE CETOZĂ

PERMISE ÎN CANTITĂȚI NELIMITATE (pe tot parcursul dietei)

  • Legume: salată verde, rucola, spanac, chard elvețian, castraveți. broccoli, conopidă, ciuperci
  • Fructe: lămâi și limete
  • Carne*: pui, vânat, mânzat, vită, porc
  • Pește*: ton (în suc propriu), sardele, orada, bas de mare, păstrăv, calamari, fructe de mare
  • Ouă
  • Ierburi aromate
  • Băuturi: apă, apă minerală, ceai neînduclit, ceai verde, cafea neîndulcită
  • *Gătit la grătar, în ulei sau fiert. Categoric sunt interzise pesmetul, gratinarea sau sosurile cu făină.

PERMISE ÎN CANTITĂȚI LIMITATE**

  • Legume: usturoi, ceapă, morcov, dovleac, vinete, varză, varză murată, roșii, ardei, pătrunjel, sparanghel, măsline, varză de bruxelles
  • Fructe: grapefruit, afine, căpșuni, mure, zmeură, avocado
  • Carne: șuncă, bacon
  • Lactate: brânză dulce de vacă, chefir, iaurt grecesc simplu, brânză slabă, mozzarella, brânză de capră, feta, unt
  • Nuci și semințe: migdale, alune indiene, nuci, alune de pădure
  • Ulei*: cocos, cânepă, dovleac
  • *Alege uleiuri presate la rece și nerafinate.
  • **Cantitate maximă permisă, uit-te în meniu.

INTERZIS

  • Legume: porumb, sfeclă, cartofi, fasole, mazăre, soia
  • Fructe: ananas, banane, portocale, pepene roșu, pepene galben, mango, mere, struguri, cireșe, caise, piersici și alte fructe
  • Cereale: orz, quinoa, amarant, orez,grău, porumb, ovăz
  • Lactate: lapte, brănză grasă, smântână, frișcă, iaurt cu fructe, înghețată.
  • Carne: mezeluri, pateu și orice alte alimente procesate din carne
  • Nuci și semințe: fistic, nuci de macadamia, nuci pecan, chia, semințe de dovleac
  • Ulei și grăsimi: ulei de gătit ( de floarea sorelui, soia, porumb), grăsimi hidrogenate (margarina), maioneză
  • Băuturi: alcool (vin, bere, coniac), sucuri de fructei, băuturi carbogazoase, băuturi energizante
  • Zahăr, miere, sirop de arțar, melasa, și alți îndulcitori
  • Gustări dulci și sărate
 

MENIU

MIC DEJUN

  • 2 ouă, bacon (30 g), mozzarela (30 g)
  • castraveți, brânză dulce de vacă (200 g), șuncă (50 g)
  • roșii, brânză dulce de vacă (150 g), somon sălbatic (100 g)
  • 2 ouă, chard elvețian (100 g), unt
  • 2 ouă, ciuperci (200 g), unt
  • *La micul dejun poți consuma cafea sau ceai fără zahăr

PRÂNZ

  • creveți (200 g), 5 buc. sparanghel, brâznă feta (30 g)
  • piept de pui (200 g), salată verde, roșii, brânză feta (30 g)
  • vită fiartă (200 g), 1/2 ceapă, ardei verde
  • salată verde, ton (160 g), 10 măsline, feta (30 g)
  • 2 ouă, salată de verdețuri, feta (30 g), 1/2 lămâie

CINA

  • pulpă de pui, 5 champinioane, 5 roșii cherry
  • file de somon sau alt tip de pește (200 g), 5 buc. sparanghel
  • supă de vită cu legume
  • friptură de curcan (200 g), mozzarela (30 g), spanac
  • piept de pui (100 g), 1/2 avocado, 1 ou. Salată verde

GUSTARE

  • chefir (200 ml)
  • brânză dulce de vacă (150 g)
  • 10 nuci sau 10 migdale sau 10 alune de pădure
  • 10 roșii cherry
  • iaurt grecesc (180 g)
  • *Gustarea nu e obligatorie. O poți consuma fie înainte fie după prânz