Dieta bazată pe consumul ridicat de proteine oferă o varietate mare de combinații. Este permis practic orice tip de carne, cu excepția produselor afumate, mezelurilor sau pateului. Accentul se pune pe consumarea alimentelor proaspete, care de fapt este modul cel mai sănătos de hrănire. Verdețurile, conopida, broccoli, spanacul sau ciupercile pot fi consumate în cantități nelimitate. Limitat sunt permise și produsele lactate fermentate (iaurt, chefir), brânzeturile ușoare sau untul. Chiar și ouăle pot fi consumate în voie.
Ca și gustare poți consuma un pumn de migdale, nuci sau alune.
Când carbohidrații sunt restricționați drastic din alimentație, organismul începe să caute surse alternative de energie. Când începem să consumăm mai multe proteine, organismul redirecționează metabolismul. Astfel, sursa de energie se schimbă, nu va mai fi din glucoză (zahăr și carbohidrați) ci va fi din depozitele de grăsime.
Într-o dietă cu consum ridicat de proteine se elimină prin urinare o cantitate mare de calciu, un mineral foarte important pentru sănătatea oaselor. Așadar este foarte important ca pe lângă fructele permise (lămâi, grepefruit, avocado, căpșuni, afine, zmeură, mure) și legume să consumi și o cantitate suficientă din produsele lactate permise, astfel vei asigura organismului tău o funcțonare normală și un aport normal de vitamine și minerale.
Uniformitatea gustului poate fi eliminată prin folosirea de condimente- proaspete sau uscate. Ele sunt de asemenea o sursă suplimentară de vitamine și minerale și contribuie la o digestie mai bună. Pentru început adăugă în mâncare oregano, busuioc, maghiran, mărar, curry sau curcuma.
Este important de știut că sosurile pe bază de faină și folosirea grăsimilor în exces nu sunt o alternativă sănătoasă. Este indicată gătirea cărnii prin fierbere sau la grătar și utilizarea de uleiuri presate la rece. Datorită conținutului ridicat de grăsimi hidrogenate, margarina este interzisă și ar trebui exclusă din orice meniu.