8 sfaturi pentru combaterea balonării și a creșterii în greutate la menopauză

Vârsta aduce înțelepciune, experiență și... o creștere a taliei? Haideți să explorăm legătura dintre menopauză și creșterea în greutate!

Sensilab_Article-cover__lean-feminine-sanitary-napkin_719_409

Perimenopauza și menopauza reprezintă etape importante în viața unei femei. Perimenopauza este o tranziție treptată, când femeile se confruntă deja cu anumite simptome ale menopauzei, dar încă mai au menstruație. Menopauza apare de obicei la începutul vârstei de 50 de ani și indică sfârșitul ciclului menstrual și un nou capitol din viață. Deși această perioadă de transformare este o etapă naturală a înaintării în vârstă, ea vine cu o serie largă de experiențe și provocări unice. 

Printre aceste schimbări, în această etapă a vieții, femeile se confruntă adesea cu o modificare a formei corpului, însoțită adesea de o creștere în greutate. Acest lucru se datorează în mare parte schimbărilor hormonale, mai ales scăderii nivelului de estrogen.

Înainte de menopauză, femeile au de obicei o creștere în greutate mai mare în jurul șoldurilor și coapselor, un tipar adesea numit formă de "pară". Cu toate acestea, când începe menopauza și nivelul de estrogen scade, acest tipar se schimbă. Grăsimea se acumulează în jurul abdomenului, determinând "burtica de menopauză", așa cum este cunoscută în mod obișnuit. 

Meno belly

Această schimbare în distribuția grăsimii nu este doar o chestiune estetică, ci și una de sănătate. În cazul femeilor aflate la postmenopauză, grăsimea abdominală poate reprezenta între 15 și 20% din greutatea corporală totală. Aceasta este o creștere semnificativă în comparație cu 5 până la 8% la femeile aflate la premenopauză.** Această creștere a grăsimii abdominale poate determina un risc mai mare de probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiace și diabetul, ceea ce înseamnă că pentru femei este esențial să își gestioneze greutatea în această etapă a vieții.

În timp ce menopauza ar putea cauza anumite schimbări inevitabile ale greutății și formei corpului, există totuși posibilitatea de a redobândi controlul asupra modului în care aceasta ne afectează silueta și sănătatea. Dar, mai întâi, trebuie să înțelegem cum și de ce au loc aceste schimbări!    

Schimbările hormonale și creșterea în greutate la menopauză 

La originea celor mai multe schimbări survenite la menopauză se află hormonii. În mod normal, estrogenul este responsabil pentru orientarea celulelor adipoase către șolduri și coapse. În timpul perimenopauzei și menopauzei, pe măsură ce nivelul de estrogen scade, această legătură se întrerupe, iar depozitarea grăsimilor se transferă către abdomen. 

Estrogenul are efecte și asupra altor funcții ale organismului, inclusiv asupra microbiomului intestinal. Cercetările indică faptul că, pe măsură ce nivelul de estrogen scade în timpul menopauzei, echilibrul bacteriilor intestinale se poate schimba. Un intestin dezechilibrat este asociat cu creșterea depozitării grăsimilor, cu un metabolism mai lent și cu rezistența la insulină, toate acestea reprezentând o provocare pentru gestionarea greutății.

În plus, estrogenul interacționează cu un alt hormon: insulina. Nivelul scăzut de estrogen poate duce la creșterea glicemiei, sporind pofta de mâncare și determinând o stare de letargie. Când glicemia crește, organismul eliberează mai multă insulină, ceea ce duce la o mai mare stocare a caloriilor, chiar și cu o dietă atentă.

De asemenea, un nivel scăzut de estrogen poate cauza retenția excesivă de apă în organism, ceea ce duce la balonare. Senzația de apăsare și de sațietate nu este doar extrem de inconfortabilă din punct de vedere fizic, ci poate face ca ”burtica de menopauză” să pară mai mare decât este de fapt. 

Oestrogen and testosterone levels

Totodată, înainte și în timpul menopauzei, femeile se confruntă cu o scădere notabilă a nivelului de testosteron. Testosteronul, deși este asociat de obicei bărbaților, este esențial și pentru femei, deoarece este responsabil pentru menținerea masei musculare.

Mușchii sunt centrale de ardere a caloriilor, așa că atunci când pierdem masa musculară din cauza scăderii testosteronului, capacitatea de ardere a caloriilor din organism scade. Această schimbare metabolică poate duce la o acumulare de grăsime, în special în zona abdominală.   

Modificările hormonale din timpul menopauzei sunt în mod clar foarte complexe și profund interconectate, dar ele reprezintă totuși doar o piesă din puzzle-ul creșterii în greutate la menopauză. Tranziția la perimenopauză și menopauză nu este doar o experiență de natură fizică; este profund legată de schimbări emoționale și psihologice

Lupta tăcută din umbra ”burticii de menopauză”

Schimbările psihologice din timpul menopauzei pot fi la fel de provocatoare ca și cele fizice. S-ar putea ca sănătatea mintală să nu fie primul lucru la care ne gândim când vorbim despre creșterea în greutate, însă aceasta joacă un rol semnificativ.

Menținerea unui stil de viață sănătos necesită motivație, energie și o mentalitate pozitivă. Cu toate acestea, stările joase și oboseala asociate cu menopauza pot face dificilă găsirea motivației de a face exerciții fizice sau de a opta pentru alimente nutritive. Lipsa energiei poate duce la omiterea antrenamentelor, în timp ce fluctuațiile de dispoziție ar putea duce la căutarea confortului în mâncare. În timp, aceste alegeri se pot acumula, ducând la creșterea în greutate. 

Această fază a vieții vine adesea cu creșterea nivelului de stres. Fie că se datorează schimbărilor în dinamica familiei, presiunilor din carieră sau pur și simplu presiunii emoționale de a trece prin menopauză, stresul devine un partener constant pentru multe femei. Acesta poate perturba reglarea apetitului, ducând la modele de supraalimentare sau la orientarea către alimente nesănătoase și reconfortante. De asemenea, declanșează eliberarea de cortizol, hormonul stresului. Nivelul ridicat de cortizol a fost asociat cu depozitarea crescută a grăsimii, în special în zona abdominală, contribuind și mai mult la formarea "burticii de menopauză". 

Dacă dorim să ne susținem sănătatea și să ne menținem o greutate sănătoasă în timpul acestor ani de transformare, este important să ne amintim că abordarea aspectelor emoționale este la fel de importantă precum gestionarea simptomelor fizice. 

Impactul profund al creșterii în greutate la menopauză 

Pentru mulți, ”burtica de menopauză” simbolizează schimbările mai ample care au loc în interior. Pe măsură ce corpul se schimbă, femeile se confruntă adesea cu o scădere a încrederii în sine. Împreună cu alte simptome ale menopauzei, aceasta le poate face să piardă contactul cu feminitatea lor, declanșând o criză profundă de identitate. Oglinda reflectă nu doar un corp în schimbare, ci și o stimă de sine în schimbare, ceea ce face ca dificultățile fizice ale menopauzei să fie și mai complicate din punct de vedere emoțional. 

În timp ce efectele emoționale sunt semnificative, consecințele grăsimii abdominale, sau grăsimea viscerală, asupra sănătății sunt la fel de îngrijorătoare. Nu este vorba doar de a încăpea în rochia preferată sau de a te simți încrezătoare la plajă. Grăsimea viscerală se așterne în jurul organelor vitale, putând perturba funcționarea acestora și deschizând calea pentru complicații de sănătate.

Afecțiuni precum diabetul, problemele cardiovasculare și osteoartrita devin riscuri mai răspândite. Un studiu recent a evidențiat faptul că simpla redistribuire a greutății în zona mediană în timpul menopauzei crește riscul de boli cardiovasculare. Acumularea de grăsime poate crește șansele apariției afecțiunilor cardiace, a diabetului și a altor probleme grave de sănătate**.  

Menopauza este o călătorie de autodescoperire, acceptare și adaptare. Înțelegând impactul ”burticii de menopauză”, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, ne putem pregăti mai bine pentru a face față acestei faze transformatoare cu putere și încredere în sine. 

Cum să câștigi bătălia împotriva grăsimii abdominale la menopauză  

Parcurgerea menopauzei poate fi o călătorie dificilă; totuși, unele strategii practice pot ajuta la gestionarea balonării menopauzei, a creșterii în greutate și a burticii!

Adoptă antrenamentele specifice  

Antrenamentul cu ritmuri de intensitate ridicată (HIIT) poate fi deosebit de eficient în timpul menopauzei. Acesta stimulează metabolismul și arderea grăsimilor, ceea ce ajută la eliminarea grăsimii abdominale. Asociat cu antrenamentul de forță pentru a menține masa musculară, care scade în mod natural odată cu vârsta, ajută la gestionarea greutății.

HIIT

Hrănește-te conștient 

Pe măsură ce metabolismul se schimbă, se impune adaptarea dietei. Concentrează-te pe alimentele integrale și limitează carbohidrații simpli și zaharurile, care pot accentua grăsimea abdominală. Include alimente bogate în fitoestrogeni, cum ar fi semințele de in și soia, care pot ajuta la echilibrarea nivelului fluctuant de hormoni. 

Mindful eating

Fii activă pe tot parcursul zilei  

Stilul de viață sedentar care apare adesea odată cu vârsta poate duce la creșterea în greutate. Schimbările simple, cum ar fi opțiunea pentru a urca scările sau pentru plimbări scurte și rapide, pot contracara încetinirea naturală a metabolismului și pot ajuta la combaterea grăsimii abdominale încăpățânate. 

Staying active

Gestionează stresul, gestionează greutatea  

Menopauza poate aduce un nivel sporit de stres, care la rândul său poate duce la creșterea în greutate, în special în zona mediană. Tehnici precum meditația, respirația profundă și chiar alocarea timpului pentru hobby-uri pot ajuta la menținerea sub control a nivelului de cortizol (hormonul stresului asociat cu grăsimea abdominală). 

Stress management

Acordă prioritate somnului  

Schimbările hormonale din timpul menopauzei pot perturba obiceiurile de somn. Cu toate acestea, un somn de calitate este crucial pentru gestionarea greutății. Stabilește o rutină de calmare înainte de culcare și ia în considerare suplimente naturale, cum ar fi melatonina, dacă este necesar. 

A good night's sleep

Menține hidratarea

Capacitatea organismului de a reține apa scade odată cu vârsta și schimbările hormonale. Consumul suficient de apă ajută digestia, menține metabolismul activ și poate ajuta la reducerea balonării, un simptom comun la menopauză. 

Hydration is key

Caută suport și socializare

Înscrierea în grupuri de sprijin sau cursuri de fitness adaptate femeilor care trec prin menopauză poate oferi atât motivație, cât și înțelegere. Schimbul de experiențe și strategii poate face această fază de tranziție mai puțin descurajantă. 

Community

Alege soluții naturale 

Produsele care conțin extracte naturale, cum ar fi trifoiul roșu, hameiul, ashwagandha și ginsengul, pot contribui la atenuarea efectelor neplăcute ale menopauzei, cum sunt bufeurile, transpirația excesivă și iritabilitatea, precum și la reducerea stresului și a oboselii. 

Natural solutions

Caruselul menopauzei lui Sarah: Corpul meu se schimba într-un mod în care nu mă așteptam

Mă numesc Sarah, iar menopauza m-a lovit ca o tonă de cărămizi. La 50 de ani, corpul meu se schimba într-un mod în care nu mă așteptam. M-am îngrășat, în special în zona abdomenului, ceea ce era neobișnuit pentru mine, deoarece nu avusesem niciodată această problemă înainte. Stările mele de spirit erau și ele bulversate, mai ales pentru că mă confruntam constant cu bufeuri și nopți nedormite. 

Mă simțeam incomod în propria piele, rușinată de schimbările din corpul meu. Stresul a dus la certuri cu soțul meu și cu cei doi copii mari ai noștri. Simțeam că pierd controlul asupra vieții mele. 

Apoi, într-o zi, am găsit un forum în care se discuta despre produsele naturale pentru gestionarea menopauzei. Disperată după o soluție, am decis să încerc un pachet cu două produse care promiteau alinare. 

“Grăsimea abdominală încăpățânată dispărea brusc!” 

Din ceea ce au recomandat alte femei de pe forum, știam că trebuie să caut ingrediente precum trifoiul roșu și hameiul pentru a mă ajuta cu bufeurile și transpirația. Am observat că obiceiurile mele alimentare se înrăutățeau ori de câte ori mă simțeam copleșită, așa că mi-am dorit ceva care să mă ajute și să controlez stresul.  

Într-o zi, am găsit online M-Pause și am văzut că promitea să remedieze exact problemele cu care mă confruntam și că oferea ingredientele naturale pe care le căutam. Ceea ce m-a convins cu adevărat a fost faptul că își susțineau afirmațiile cu studii pe pagina produsului.

S-a dovedit că am făcut alegerea corectă! Am observat rapid o ameliorare a simptomelor mele. Bufeurile au devenit mai rare, starea mea de spirit a început să se stabilizeze și, în sfârșit, am reușit să dorm. Toate acestea fără niciun efect secundar

În următoarele câteva luni am mai observat ceva - am slăbit. Deoarece apetitul meu era mai stabil și aveam mai multă energie pentru a mă plimba, grăsimea abdominală încăpățânată dispărea brusc! În total, am slăbit 4* kg cu ajutorul acestui produs.  

Dar, dincolo de schimbările din corpul meu, perspectiva mea asupra vieții s-a schimbat complet. Am început să mă simt mai mult eu însămi, mai stăpână pe mine, iar relația cu familia mea s-a îmbunătățit radical. Sunt atât de fericită că am găsit această soluție! 

M-Pause – combaterea tulburărilor menopauzei   

M-Pause este soluția perfectă pe bază naturală pentru femeile care se confruntă cu provocările menopauzei. Acest produs este conceput special pentru a ajuta la gestionarea simptomelor menopauzei și pentru a contribui la scăderea în greutate în această perioadă, vizând inclusiv ”burtica de menopauză”. 

Graph 1

M-Pause – cu hamei, rădăcină de cicoare și trifoi roșu - vizează alte simptome ale menopauzei, cum ar fi creșterea în greutate, bufeurile, schimbările de dispoziție și tulburările de somn. Extractul patentat de hamei, Lifenol®, reduce semnificativ disconfortul menopauzei, oferă o scădere de 4*x a bufeurilor în doar 6 săptămâni și o reducere de 2*x a transpirațiilor nocturne după 2 luni. 

M-Pause nu este doar un supliment; este o abordare holistică a gestionării menopauzei. Este natural, sigur și conceput pentru a lucra cu organismul pentru a ajuta la parcurgerea acestei etape de viață cu încredere și ușurință.

Obține reducere exclusivă pentru M-Pause!  

Doar pentru o perioadă limitată de timp, oferim o reducere specială pentru acest produs minunat care va contribui la facilitarea menopauzei, la reducerea transpirațiilor nocturne și a bufeurilor, la ameliorarea iritabilității și a schimbărilor de dispoziție și multe altele!  

Suntem atât de încrezători în eficiența M-Pause încât oferim o garanție de 30 de zile pentru returnarea banilor! 

Grabește-te, stocul este limitat, iar acest pachet pleacă de pe rafturile noastre! 

*Disclaimer: Efectele produsului pot varia de la o persoană la alta și pot fi diferite de cele descrise pe site. Produsele noastre nu sunt destinate prevenirii, tratării sau vindecării vreunei boli sau afecțiuni grave. Menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos este importantă.    

** Surse: 

Kodoth, Varna et al. “Adverse Changes in Body Composition During the Menopausal Transition and Relation to Cardiovascular Risk: A Contemporary Review.” Women’s health reports (New Rochelle, N.Y.) vol. 3,1 573-581. 13 Jun. 2022, doi:10.1089/whr.2021.0119 

Fenton, Anna. “Weight, Shape, and Body Composition Changes at Menopause.” Journal of mid-life health vol. 12,3 (2021): 187-192. doi:10.4103/jmh.jmh_123_21 

Heyerick, Arne, et al. “A First Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts.” Maturitas, vol. 54, no. 2, 2006, pp. 164–175., https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(05)00282-3/fulltext 

Auddy, Biswajit & Hazra, Jayram & Mitra, Achintya & Abedon, Bruce & Ghosal, Shibnath. (2008). A Standardised Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A Double-Blind, Randomised, Placebo-Controlled Study. Journal of American Nutraceutical Association. 11. 50  

Produse pentru tine

ECHILIBRU HORMONAL
-55%
Preț special 90,00  RON Preț obișnuit 198,90  RON
Vezi produsul