Arde intens grăsimile și modelează corpul

1+1 GRATIS

5 motive pentru care uleiurile vegetale sunt toxice

19.09.2014

Foarte mulți oameni percep uleiurile vegetale ca fiind sănătoase. Trebuie însă să știi că există și o parte mai puțin plăcută a uleiului de gătit pe care din nefericire foarte puțini dintre noi o cunosc. 

Te invit să descoperi în rândurile de mai jos câteva dintre efectele nocive ale acestuia.

Uleiurile vegetale dereglează compoziția de acizi grași din celulele corpului

Sănătatea noastră depinde în mod direct de aportul zilnic de acizi grași omega 3 și 6  în dieta noastră zilnică, dar mai ales de  balanța dintre acestea. Uleiurile vegetale conțin o mare cantitate de Omega 6 care dezechilibrează această balanță. În prezent nutriționiștii  sunt de părere că este nevoie de un raport de cinci părți acizi omega-6 la o parte omega-3. Din păcate însă, alimentația modernă aduce în organism, în medie, 20 de părți omega-6 la o parte omega-3. Acest raport este o adevărată catastrofă pentru sănătate ducând la probleme de coagulare a sângelui, hemofilie, creșterea colesterolului rău (LDL).

Uleiurile vegetale sunt pline de grăsimi trans

Acestea nu sunt esențiale/necesare corpului și nici nu oferă vreun beneficiu consumatorului. Mai grav este faptul că prin prăjire ( mai ales prăjirea repetată) acestea dezvoltă compuși cancerigeni ( acrilamidă, acroleină) , cresc colesterolul rău(LDL) și scad colesterolul bun (HDL), duc la obezitate, diabet, depresie și modificări comportamentale. 

Contribuie la accelerarea procesului inflamator din organism.

Cercetătorii au demonstrat faptul că un aport ridicat de acizi grași omega 6 cauzează și accelerează procesele inflamatorii din organism și descrește capacitatea de apărare a organismului prin slăbirea sistemului imunitar. De aceea este foarte important să limităm uleiul  de floarea-soarelui, uleiul de porumb, uleiul  de nuci, uleiul de soia, cel de germeni de grâu sau din  sâmburi de struguri. 

Uleiurile vegetale sunt foarte „nenaturale”.

Din păcate procedeul de fabricare a uleiurilor presupune presarea și încălzirea a diferite substanțe chimice și solvenți care sunt foarte toxici. Mai mult decât atât pe piață se găsesc foarte multe uleiuri contrafăcute care conțin apă colorată cu chimicale  și tartrazină, extrem de dăunătoare sănătății. 

Cresc riscul de afecțiuni cardiovasculare.

Aceasta este cea mai frecventă afecțiune cauzată de consumul în exces de uleiuri vegetale fiind la ora actuală cauza numărul unu a deceselor in lume.