Arde intens grăsimile și modelează corpul

1+1 GRATIS

Alimentele procesate, bombă cu efect întârziat!

19.09.2014

Societatea modernă în care trăim își răsfrânge impactul nu numai asupra stilului de viață. Suntem aproape 7 miliarde de oameni pe Planetă, fiecare cu nevoile sale, iar alimentația ocupă un rol esențial asupra calității vieții de zi cu zi

Pe fondul unei cereri crescute de hrană, companiile private, în goana după profit, lansează pe piață tot mai multe alimente procesate cu gust și aspect impecabil dar cu repercusiuni importante asupra sănătății noastre mai ales pe termen lung.

Ce înseamnă alimente procesate?

Sunt acele alimente pregătite la scară industrială, ambalate foarte frumos, foarte apetisant, cu gust dulce, sărat sau aromat mult mai intens decât al alimentelor gătite în casă. Aceste alimente trec prin numeroase procedee termice, sunt conservate, congelate ori deshidratate, conțin prea multă sare, prea mult zahăr, îndulcitori artificiali, coloranți artificiali, arome artificiale, conservanți, agenți de prelucrare și alți aditivi care ne diminuează aportul zilnic de nutrienți și pe termen lung ne afectează sănătatea.

Efectele nocive ale alimentelor procesate. 

  • Creează dependență: Mâncarea procesată sau alimentele extrem de concentrate pot stimula, în mod artificial, dopamina (neuro-transmiţătorul plăcerii), care joacă un rol important în dependență. În acest fel, consumi alimente lipsite de nutrienți și fibre, dar care creează o senzație de plăcere.
  • Dietele bogate în carne prelucrată (cum ar fi hot-dog și mezeluri) au fost legate de diferite forme ale cancerului, cum ar fi cancer pancreatic, cancer colorectal și cancer de stomac.
  • Consumul exagerat poate duce la infertilitate și malnutriție. Acest lucru se întâmplă pentru că alimentele procesate sunt ”dezbrăcate” de vitaminele și substanțele nutritive esențiale unui organism sănătos și unui sistem de reproducere eficient.
  • Duc la apariția obezității, datorită conținutului ridicat în aditivi alimentari cum ar fi fructoza din siropul de porumb, zahărul și MSG (glutamatul de monosodiu), ce sunt legate de creșterea în greutate și de apariția obezității.
  • O alimentație bogată în alimente procesate poate duce la depresie, probleme de memorie și modificări ale dispoziției.

Tu ai renunțat la alimentele procesate sau încă le mai consumi?