Altfel de sarmale

Hormonii care te îngrașă!

Află aici

Altfel de sarmale

22.12.2014

Se apropie, cu pasi repezi, Craciunul, una dintre cele mai mari sarbatori crestine. In Romania traditia culinara de Craciun presupune, neaparat, la masa sarmale.

Traditie sau nu, trebuie sa recunoastem ca sarmalele sunt un fel de mancare foarte delicioasa cu care nu dam gres niciodata in fata oaspetilor. Mai ales la masa de Craciun, cand frigul presara stelute pe geam si asterne clopotei la stresini, iar piperul si tuica fiarta ne dezmortesc simturile.

Indiferent daca doresti sa pui pe masa de Craciun sarmalele din reteta proprie sau anul asta sa inventezi ceva nou, noi am adunat retete pentru altfel de sarmale.

Sarmale din piept de gasca

Una dintre delicatesele culinare ale noastre, sarmalele din piept de gasca sunt, pe nedrept, uitate. Sarbatorile reprezinta ocazia perfecta pentru a ne reaminti de ele.

Ingrediente: 25 frunze de vita, 1 piept de gasca, 1 litru bors, 6 linguri orez, sare si  piper.

Preparare
Se toaca pieptul de curcan prin masina. Frunzele murate se lasa la desarat in apa rece (2-3 ore). Se repeta operatiunea pana cand scapam de toata sarea. Ulterior, se oparesc in apa clocotita. Se toaca ceapa marunt si se caleste in doua linguri de ulei de masline, iar orezul se fierbe pe jumatate. Se amesteca ceapa, carnea si orezul racit si se potriveste de sare si piper. Se umplu frunzele de vita si se ruleaza cu grija. Pe fundul unei cratite unse cu ulei se asaza un strat de frunze de vita, se continua cu sarmalutele si se acopera cu un alt strat de frunze de vita. Se acopera cu apa si se da vasul la cuptor 2-3 ore. Inainte de a fi scose, se toarna o cana cu bors si se mai lasa 10-15 minute sa fiarba.

Sarmale din pui sau curcan

Ingrediente: 1 kg carne tocata de pui sau curcan, o jumatate ceasca de orez, 4 cepe mari romanesti, 1 morcov ras fin, 3 legaturi de marar, 3 legaturi de patrunjel, sare, piper, 1 cescuta apa rece, 1 cescuta ulei floarea soarelui, 1 l de bors, 1 borcan de bulion, foi de vita.

Preparare: Pregatim, intai, carnea, pe care o amestecam cu orez, ceapa tocata, morcovul ras, verdeata, sarea, piperul; ne apucam sa framantam voiniceste, si adaugam cate putin din apa rece si uleiul de floare la framantat. Rolul apei reci si al uleiului este extrem de important: ele vor face ca aceasta compozitie sa nu fie tare, ci pufoasa si moale in sarmalute. Cand compozitia e gata, ne apucam sa rulam sarmalutele; este o operatiune usor migaloasa, caci ele ies mici, dar deliciul culinar va asigur ca merita efortul!  Cand am terminat de format sarmalutele, le asezam intr-o cratita, in raza de soare, turnam o cana cu apa si borsul, si le fierbem deasupra aragazului cam o ora. Apoi adaugam cateva linguri zdravene de bulion si le bagam in cuptor pentru alta ora.

Sarmale de peste

Ingrediente: 1 kg carne de peste tocata prin masina, 2 cepe, 100 g orez, 100 ml suc de rosii, foi de vita, sare, piper, marar, patrunjel.

Preparare: Frunzele murate se lasa la desarat in apa rece (2-3 ore). Se repeta operatiunea pana cand scapam de toata sarea. Ulterior, se oparesc in apa clocotita. Ceapa se toaca marunt si se caleste in doua linguri de ulei de masline. Orezul se fierbe pe jumatate. Se amesteca ceapa, pestele, verdeata si orezul racit si se potriveste de sare si piper. Se umplu frunzele de vita si se ruleaza cu grija. Pe fundul unei cratite unse cu ulei se asaza un strat de frunze de vita, se continua cu sarmalutele si se acopera cu un alt strat de frunze de vita. Printre aceste straturi, se pot adauga alte condimente, dupa gust. Se acopera cu apa si se da vasul la cuptor. Spre sfarsit, se adauga sucul de rosii.

Sarmale Greceşti

Ingrediente: o varză dulce, 300 g carne tocată, două cepe, o lingură cu orez, câteva foi de busuioc, 150 g unt, trei ouă, o lămâie, o lingură cu oţet, o linguriţă cu sare, piper. 

Preparare: Prăjiţi într-o tigaie carnea cu 100 g de unt. Luaţi de pe foc şi adăugaţi orez, busuiocul tăiat mărunt, un ou întreg şi două albuşuri, sare, piper şi ceapa tocată mărunt. Desfaceţi foile de varză şi puneţi-le într-un vas în care aveţi apă fiartă amestecată cu oţet şi sare. Lăsaţi-le câteva minute, până se înmoaie, ca să poată fi folosite la sarmale. În aceste foi „împachetaţi” carnea, amestecată cu restul ingredientelor. Sarmalele se fierb într-o cratiţă în care aţi pus apă cât cuprinde şi restul de unt. După ce se fierb circa două ore, bateţi cele două gălbenuşuri cu zeama de lămâie şi câteva linguri cu sos fierbinte. Turnaţi peste sarmale. Rezultatul e delicios!

Arpacaş în foi de viţă

Ingrediente: foi de viţă, untură, ulei, trei cepe, 500 g arpacaş, făină, borş, mărar verde, două ouă, sare, piper, iaurt. 

Preparare: Înăbuşiţi ceapa în ulei cu 100 ml apă. Adăugaţi sarea, arpacaşul, 150 ml apă şi continuaţi înăbuşirea. După ce se răceşte puţin, adăugaţi ou, mărar verde, piper, sare şi amestecaţi. Formaţi sarmalele în foi de viţă şi aşezaţi-le în cratiţă. Turnaţi apoi borşul şi lăsaţi la fiert circa 40 de minute. Separat dizolvaţi făina în 100 ml de apă rece, adăugaţi restul de ulei şi turnaţi deasupra sarmalelor. Se continuă fierberea încă 45 de minute, apoi se introduc la cuptor alte zece minute.

Sarmale cu ciuperci

Ingrediente: 200 g orez, 250 g ciuperci, patru cepe, trei roşii, verdeaţă, cimbru, borş, smântână, ulei, sare, piper, o varză murată. 

Preparare: Amestecaţi orezul cu ceapa tăiată mărunt şi călită în prealabil, verdeaţa şi ciupercile tocate. Puneţi sare şi piper. Formaţi sarmalele şi aşezaţi-le la fiert într-o cratiţă cu borş sau în apă pentru o jumătate de oră. Adăugaţi apoi roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe şi cimbru după gust. Se mai lasă la fiert să scadă şi apoi se bagă la cuptor un sfert de oră. 

Poftă bună!

Sărbători Fericite!