Arde intens grăsimile și modelează corpul

1+1 GRATIS

Cafeaua: otravă sau medicament?

19.09.2014

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume fiind consumată zilnic în aproximativ 2 miliarde de cești. Datorită proprietăților sale stimulatoare, despre cafea s-au însăilat numeroase legende care explică în bună parte interesul pentru un consum masiv

Beneficiile sale au fost de foarte multe ori dezbătute și documentate de către cercetători atât din perspectivă pozitivă cât și negativă. Iată în rândurile de mai jos câteva dintre acestea.

Cafeaua și diabetul.  Cercetătorii au scos în evidență că un consum moderat de cafea reduce riscul de a face diabet cu 50%. Acest lucru se datorează fitochimicalelor prezente în cafea dar și faptului că de cele mai multe ori o ceașcă de cafea subsitutie cu brio o masă bogată în calorii și zaharuri. Astfel, se previne creșterea în greutate, un factor major de risc în diabetul zaharat. 

Luptă împotriva cancerului. Chiar dacă mecanismele nu sunt pe deplin cunsocute, cafeau poate avea efecte benefice în lupta cu cancerul datorită conținutului bogat în antioxidanți. Există dovezi care sugerează că băutorii de cafea au cu 50% mai putine șanse de a face cancer de ficat, comparativ cu cei care nu beau cafea. Consumul de cafea previne și apariția altor tipuri de cancer, inclusiv cel de colon sau rectal. 

Ajută în curele de slăbire. Cafeaua  poate suprima dorința de a mânca, cel puțin pe termen scurt, și îi ajută foarte mult pe cei care depun efort fizic. Efectul stimulant al cafelei îți dă un boost de energie în timpul exercițiilor și ajută astfel la arderea mai multor calorii. 

Îmbunătățește vigilența. Acest lucru se datorează efectului stimulant al cafelei asupra unei părți speciale a sistemului nervos, care răspunde la pericol. Un efect notabil apare la doar 30 de minute după consum. 

Cafeaua și sistemul cardiovascular. Aici părerile sunt împărțite. Specialiștii în nutrigenomică susțin că uneori cafeaua este incompatibilă cu o anumită conformație genetică și de aceea în cazul unor persoane crește riscul de afecțiuni cardiovasculare.  Totul depinde de o genă specifică numită CYP1A2 ce poate fi rapidă sau lentă. În cazul persoanelor care secretă gena lentă, corpul va reține o cantitate mai mare de cofeină într-un timp scurt rescând asftel riscul de apariție al bolilor cardiovasculare. 

În concluzie, beneficiile consumului de cafea sunt mult mai numeroase decât eventualele efecte adverse, atât timp cât o vei consuma cu moderaței. 

Tu câtă cafea bei zilnic?