Arde intens grăsimile și modelează corpul

1+1 GRATIS

Ce știi despre intoleranța la gluten?

22.05.2015

Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o afecțiune ce se manifestă cu precădere după consumul de paste, pâine sau orice alt produs pe bază de grâu. Ea se manifestă printr-o stare generală de rău pentru că glutenul irită intestinul acestor persoane cauzând dureri abdominale, flatulență, balonare și diaree. 

Cauzele intoleranței la gluten.

În prezent, nu se cunoaște cauza exactă care determină boala celiacă. Cercetările efectuate au scos în evidență anumite gene care definesc o predispoziție crescută pentru această boală, extrem de răspândită în Europa.

De asemenea, factorii de mediu, precum și infecțiile virale sau bacteriene pot declanșa diferite modificări la nivelul intestinului subțire, apoi diferite reacții imune, ce cauzează leziunile intestinale caracteristice bolii. 

Simptome. 

Principalele simptome ale bolii celiace sunt: 

  • Diaree sau constipație cronică;
  • Dureri abdominale și balonare;
  • Scăderea inexplicabilă în greutate;
  • Anemie;
  • Oboseală;
  • Vărsături;
  • Dermatite;
  • Schimbări bruște de dispoziție; 

Diagnosticarea bolii. 

Diagnosticarea intoleranței la gluten este deseori anevoioasă deoarece această afecțiune este adesea  confundată cu altele, precum: boala Crohn, colita ulceroasă, diverticulita, colon iritabil, infecții intestinale. Diagnosticul este confirmat de efectuarea unei biopsii a intestinului subțire, intervenție realizată în timpul endoscopiei digestive (explorarea video a tubului digestiv). 

Profilaxia bolii. 

Singurul tratament recunoscut până în prezent îl reprezintă respectarea pe parcursul întregii vieți a dietei fără gluten. Persoanele care urmează o asemenea dietă trebuie sa țină seama de preparatele care conțin gluten „ascuns“ (alimentele la care nu se cunosc informații despre compoziție). Astfel, este necesar a se evita grâul, secara, orzul și ovăzul. Pentru a evita constipația este foarte important consumul de fructe și legume proaspete sau produsele pe baza de fibre vegetale fără gluten.