Arde intens grăsimile și modelează corpul

1+1 GRATIS

Hemoroizii: ce sunt şi cum apar?

10.02.2014

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate în partea inferioară a rectului şi a anusului. Aceştia se inflamează din cauza presiunii crescute în interiorul acestora, ca urmare a efortului de eliminare a scaunului şi pot provoca mâncărimi, sângerare sau durere. 

Se împart în hemoroizi interni şi hemoroizi externi

Hemoroizii externi se află sub pielea care înconjoară anusul şi sunt de obicei dureroşi. Aceştia pot fi văzuţi şi simţiţi în timpul eliminării scaunului.Hemoroizii externi trombozaţi apar atunci când se formează cheaguri de sânge în vene, fapt ce poate provoca dureri semnificative. Aceştia au un aspect vizual foarte urât: sunt de culoare violetă sau albastră şi pot sângera. Nu sunt periculoşi şi de obicei se vindecă singuri într-o săptămână. În cazul în care durerile devin insuportabile, tromboza poate fi înlăturată ambulatoriu de medic. În acest fel durerile vor înceta.

Hemoroizii interni sunt localizaţi în interiorul mucoasei rectului şi nu pot fi văzuţi sau simţiţi. Aceştia sunt de obicei nedureroşi, pentru că în rect sunt foarte puţine terminaţii nervoase. Îşi fac simţită prezenţa doar prin sângerări în timpul mişcărilor intestinale. Prolapsul hemoroizilor interni poate să apară atunci când aceştia se umflă şi se inflamează, deplasându-se din rect prin anus. În cazul prolapsului unui hemoroid intern, acesta poate fi simţit ca un nodul în afara anusului. Acest lucru poate produce dureri, pentru că în anus sunt foarte multe fibre nervoase. Nodulul poate fi împins uşor înapoi în anus.

Durerile şi sângerarea de la nivelul rectului sau a anusului sunt semne de atenţionare, care pot indica apariţia unor boli foarte grave, cum ar fi cancerul de colon. În acest caz, control medical de specialitate este absolut obligatoriu.

De ce apar hemoroizii şi dacă apariţia acestora poate fi prevenită?

Se estimează, că aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta între 20 şi 50 de ani suferă de hemoroizi măcar o dată în viaţă. Cauza exactă nu este cunoscută, însă venele sensibile sunt ereditare.

Presiunea crescută din interiorul rectului sau a anusului fac ca venele să se inflameze şi să devină sensibile la iritaţii. Motivele creşterii presiunii sunt suprapoderalitatea, sarcina, şederea sau statul în picioare pe perioade îndelungate, boli ale ficatului, balonarea din cauza constipării sau a diareii, tusea, strănutatul, vomitatul şi oprirea respiraţiei în timpul efectuării de activităţi fizice dure.

Alimentaţia are un rol fundamental în apariţia şi prevenirea hemoroizilor. Probabil că persoanele, care consumă alimente cu conţinut mare de fibre, nu vor suferi de hemoroizi.

Alimentaţia săracă în fibre şi consumul insuficient de lichide au drept efect constiparea, care favorizează apariţia hemoroizilor, pentru că efortul de eliminare a scaunului este în acest caz mărit.