Arde intens grăsimile și modelează corpul

1+1 GRATIS

Legumele și fructele congelate: cât sunt de benefice?

14.08.2014

Legumele și fructele congelate pot fi de un real ajutor pentru orice gospodină interesată să gătească sănătos mai ales în anotimpul rece

Daca e iarnă sau dacă pur și simplu nu ai o piață din care să te aprovizionezi cu produse de sezon, cel mai bine este să cumperi produse congelate. Sfaturile aparțin experților în nutriție după ce au efectuat mai multe studii în acest sens. Citește și tu în rândurile de mai jos de ce este recomandat consumul de fructe și legume congelate.

Fructele și legumele congelate au un nivel mai mare de nutrienți decât cele proaspete. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt congelate imediat după ce sunt culese, păstrându-și astfel majoritatea vitaminelor și mineralelor. Pe de altă parte cele din supermarketuri sau rafturile magazinelor sunt culese înainte să fie coapte suficient, iar ca să strălucească pe rafturi și să pară proaspete sunt tratate cu multe substanțe chimice.

În plus, specialiștii au depistat un nivel ridicat de nitrați în vegetalele proaspete, lucru care nu a fost valabil și în cazul celor congelate. Potrivit cercetătorilor, nitrații din aceste produse sunt transformați de organism în nitriți, care au efect nociv asupra sănătății dacă se acumulează în corp. Există într-adevăr și produse bio dar în Romania acestea nu sunt disponibile în permanență și sunt cu mult mai scumpe decât cele congelate.

Există totuși și anumite riscuri. Un studiu australian din 2007 scoate în evidență că legumele congelate pot conține o bacterie numită Mycobacterium avium subspecia paratuberculosis ( pe scurt MAP) care este rezistentă la temperaturi extrem de scăzute și la căldură. De asemenea se pare că prin fierbere unele legume pierd în special Vitamina C și acid folic.

Cum se păstrează și cum se prepară alimentele congelate?

Este foarte important ca temperatura la care sunt păstrate legumele congelate să fie constantă pe toată perioada conservării. Dacă sunt decongelate și apoi readuse la temperaturi scăzute, se poate declanșa înmulțirea unor microorganisme care determina deteriorarea legumelor. Temperatura la care trebuie ținute la congelator este de -18 grade Celsius.
Pentru ca legumele să nu-și piardă din nutrimente, acestea nu trebuie decongelate înainte de preparare, ci se pun direct în mâncare, fie în puțină apă, fie la abur. Daca le pui în apă  clocotită nu trebuie sa le lași mai mult de 2 minute.