Arde intens grăsimile și modelează corpul

1+1 GRATIS

Pericolele cuburilor de gheață

18.07.2014

Gheaţa are o înaltă capacitate calorică, de unde vine şi utilizarea ei pentru răcirea locurilor afectate. Gheaţa a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru conservarea alimentelor perisabile dar şi pentru răcirea aerului şi a băuturilor.

Folosim cuburile de gheaţă pentru prepararea diferitelor cocktailuri şi pentru ceaiuri, dar câţi dintre noi ştiu ce riscuri aduc consumul cuburilor de gheaţă.

Gheaţa produsă cu apa de la robinet ar trebui să fie sigură pentru consum, însă nu este deloc aşa. În timpul procesului de îngheţare, apa poate să fie contaminata cu bacterii „rele” pentru organism.

Până la inventarea aparatelor mecanice de refrigerare însă, gheaţa era recoltata în timpul iernii, din râurile şi lacurile îngheţate, ori de pe munţii înalţi şi păstrată, apoi, tot timpul anului, în construcţii speciale, de regulă subterane.

În prezent, aparatele frigorifice capabile să îngheţe apa se regăsesc în marea majoritate a locuinţelor şi din ce în ce mai mulţi oameni se folosesc de cuburile de gheaţă pentru a-şi păstra băuturile reci.

Martin Bucknavage, asociat al departamentului de ştiinţă alimentară din cadrul Universităţii Pennsylvania, spune că mucegaiul este probabil principalul vinovat în cazul contaminării gheţii. Din păcate, acesta se găseşte frecvent în maşinile de gheaţă din restaurante şi, uneori, apare şi în frigiderele şi congelatoarele din gospodării.

Temperatura scăzută din congelatoare împiedică, de obicei, dezvoltarea acestuia, dar problemele apar atunci când aparatele sunt oprite şi pornite în mod frecvent.

Dacă folosiţi un cleşte pentru gheaţă fără a vă spăla pe mâini şi îl puneţi apoi la loc în frapieră, cuburile pot fi contaminate cu bacteriile care se află deja pe mâini ori pe cleşte. La fel, dacă scoateţi gheaţa din tavă cu mâinile goale, fără a vă spăla, cuburile şi băutura pot fi contaminate.

Deşi prezenţa acestor contaminanţi este neliniştitoare pentru cei mai mulţi dintre noi, riscurile de sănătate pe care le exercită asupra unui sistem imunitar sănătos sunt relativ reduse.