Cum să faci față mai bine stresului

Stresul este o parte obișnuită a vieții - marile provocări fizice sau mentale, schimbările de viață și deciziile importante aduc o anumită cantitate de stres pe termen scurt. Dar corpul este pregătit să facă față. De fapt, acest tip de stres ne determină să gândim mai clar și să reacționăm mai bine.

image

Problema este că viața de zi cu zi, responsabilitățile de la locul de muncă, creșterea copiilor, grijile financiare, somnul insuficient etc. provoacă, de asemenea, o cantitate uriașă de stres. Acest stres este constant și pe termen lung și distruge încet-încet organismul.

Ce se întâmplă cu corpul atunci când ești stresat?

În fața unei situații stresante, glandele suprarenale eliberează un hormon numit cortizol. Principala sarcină a cortizolului este de a crește nivelul zahărului din sânge astfel încât să asigure energie pentru un răspuns imediat de tip ”luptă sau fugi". În același timp, cortizolul încetinește alte funcții ale organismului neesențiale pentru supraviețuirea imediată, cum ar fi funcția de reproducere, imunitatea, digestia și arderea caloriilor, regenerarea, relaxarea și somnul.

Pe termen scurt, într-o situație de stres, acest lucru se poate dovedi stimulant și este de fapt foarte util.

Dar în cazul stresului pe termen lung, cortizolul este eliberat în mod constant, provocând un dezechilibru hormonal care menține organismul într-o stare permanentă de agitație și alertă, ceea ce duce în cele din urmă la epuizare totală.

Nivelul crescut de cortizol cauzat de stres determină în cele din urmă:

 • Oboseală constantă (care duce la epuizare)
 • Probleme de concentrare
 • Tulburări de somn
 • Dezechilibru hormonal
 • Iritabilitate, schimbări de dispoziție și anxietate
 • Creștere în greutate și acumulare de grăsime
 • Dificultăți în a slăbi
 • O predispoziție mai mare la infecții
 • Menstruații neregulate și probleme de fertilitate

Cum se poate gestiona mai bine stresul?

Înțelegerea faptului că stresul este cauza problemelor de sănătate este primul pas pentru reducerea lui. Iată 5 modalități dovedite de a reduce stresul de zi cu zi și de a îmbunătăți rezistența:

1. EXERCIȚII FIZICE

Exercițiile fizice eliberează o mulțime de hormoni pozitivi, care echilibrează efectele negative ale cortizolului, îmbunătățesc starea de spirit și ridică nivelul de energie.

2. SOMN BUN

Lipsa somnului este un factor de stres uriaș care distruge hormonii. Respectarea unui program de somn stabil, de cel puțin 8 ore în fiecare noapte este esențială. Corpul are această necesitate.

3. GRIJA DE SINE - O PRIORITATE

Acordă-ți o pauză și concentrează-te asupra lucrurilor care te încarcă de energie în loc să ți-o consume. Acest lucru poate însemna meditație, petrecerea timpului în natură, lectura unei cărți bune sau ieșirea cu prietenii în timp ce teancul de rufe stă în colțul camerei. Detașează-te și nu te simți vinovat(ă) pentru asta - grija de sine ar trebui să fie preocuparea ta numărul unu!

4. ELIMINAREA FACTORILOR DECLANȘATORI

Identifică principalele cauze ale stresului și caută să le elimini (de exemplu, schimbă-ți locul de muncă sau împarte-ți responsabilitățile familiale în mod diferit) sau să le gestionezi diferit. Situația în sine este stresantă sau sentimentele tale legate de ea (așteptări, obiective, insatisfacție)? Cine pune toată această presiune asupra ta? De ce permiți acest lucru?

5. ECHILIBRAREA STRESULUI

Deși gestionarea factorilor externi ajută, trebuie să te ocupi în continuare de nivelul de cortizol din corp. Ține cortizolul sub control cu adaptogeni naturali puternici, precum ashwagandha.

Ashwagandha are beneficii precum:

 • Ameliorarea stresului și stărilor de anxietate
 • Combaterea oboselii
 • Susținerea memoriei și concentrării
 • Ajută la gestionarea alegerilor alimentare cauzate de stres
 • Contribuie la îmbunătățirea calității somnului
 • Susținerea masei și forței musculare
 • Susținerea funcției sexuale

*Disclaimer: Efectele produsului pot varia de la o persoană la alta și pot fi diferite de cele descrise pe site. Produsele noastre nu sunt menite să prevină, să trateze sau să vindece nicio boală sau afecțiune gravă. Menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos este importantă.