Nivelul ridicat al glucozei deschide calea spre diabet! Pericolele glicemiei ridicate - care sunt acestea și cum se pot trata. Este momentul să acționezi!

Statisticile sunt șocante; la nivel mondial, aproximativ 1 din 3 persoane suferă de un nivel ridicat al glicemiei, cunoscut și sub numele de prediabet și nu conștientizează toate potențialele complicații pe care acesta le poate avea asupra sănătății lor.

The scary truth behind high blood sugar

Prediabetul, o afecțiune despre care nu știm prea multe. Dar trebuie să știm!

Prediabetul este o afecțiune despre care nu mulți știu și de care și mai puțini își fac griji, deși cercetările arată că ar trebui să fie cu siguranță în atenția noastră. Dar, pentru a înțelege, trebuie să știm ce se întâmplă în corpul nostru atunci când nivelul de zahăr din sânge nu este bine reglat.

Când celulele din organism nu răspund în mod normal la insulină, acest lucru determină pancreasul să producă mai multă insulină pentru a încerca să obțină răspuns din partea celulelor. Pe termen lung, funcționarea pancreasului este afectată, iar nivelul de zahăr din sânge crește, pregătind terenul pentru diabet - și alte complicații de sănătate pe parcurs. Această afecțiune, care adesea nu este diagnosticată, se numește prediabet.

Pe scurt, prediabetul se caracterizează printr-un nivel ridicat al glicemiei care depășește valorile normale, dar care nu îndeplinește criteriile pentru diagnosticul de diabet de tip 2.

Prediabetul se ascunde adesea sub alte nume și abrevieri, cum ar fi ITG sau IGP, ceea ce face și mai dificilă conexiunea și cunoașterea acestuia. Insuficiența toleranței la glucoză (ITG) se referă la prezența unui nivel ridicat al glicemiei după consumul unei mese, în timp ce insuficiența glicemiei la post (IGP) indică un nivel al glicemiei mai mare decât cel normal dimineața, înainte de a mânca. Un alt indicator este reprezentat de un nivel al hemoglobinei A1C cuprins între 5,7% și 6,4%.

Motivul pentru care această afecțiune rămâne nediagnosticată în atât de multe cazuri este faptul că, de cele mai multe ori, oamenii nu prezintă simptome care să-i avertizeze că se întâmplă ceva cu organismul lor. De cele mai multe ori, prediabetul este depistat de medic doar în timpul unui control de rutină al stării de sănătate, deoarece poate fi diagnosticat doar prin analize de sânge.

Blood analysis

În afara testelor de sânge, un medic poate căuta o combinație de alți markeri specifici pentru a determina dacă o persoană are sau nu rezistență la insulină. Printre aceștia se numără circumferința taliei de peste 102 cm pentru bărbați și 88 cm pentru femei, tensiunea arterială mai mare de 130/80 și o afecțiune numită acanthosis nigricans sau formarea de pete de culoare închisă, dense și adesea cu aspect vizibil pe piele. Această colorație apare de obicei pe coate, genunchi, axile și încheieturi.

Cu toate acestea, aceste simptome pot fi, de asemenea, legate de o serie de alte probleme și afecțiuni, ceea ce le face foarte puțin credibile. Prin urmare, este mult mai important să ne concentrăm asupra cauzelor care stau la baza glicemiei crescute și asupra lucrurilor care pot fi făcute pentru a preveni.

Cinci responsabili surprinzători ai creșterii cazurilor de prediabet

Prediabetul poate afecta pe oricine, dar anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Studiile** indică o corelație puternică între prediabet și alegerile privind stilul de viață, precum și predispoziția genetică. Aceștia sunt factori de risc cheie asociați prediabetului:

  1. Greutatea corporală și dimensiunea taliei: persoanele cu exces de greutate și un indice de masă corporală (IMC) de peste 25 sunt cu siguranță mai predispuse riscului de a dezvolta prediabet. Pe lângă greutate, trebuie să acordăm atenție și circumferinței taliei. O dimensiune a taliei de peste 102 cm la bărbați și 88 cm la femei este îngrijorătoare, deoarece indică prezența unor cantități mai mari de țesut adipos în jurul abdomenului, ceea ce determină o rezistență mai mare a celulelor la insulină.
  2. Vârsta: chiar dacă prediabetul se poate dezvolta la orice vârstă, riscul de apariție a acestuia crește după vârsta de 45 de ani.
  3. Regimul alimentar: consumul mare de carne roșie, produse din carne procesată și consumul de băuturi cu conținut ridicat de zahăr este asociat șanselor mai mari de a dezvolta prediabet.
  4. Fumatul: acest viciu crește riscul de rezistență la insulină, iar cercetările** arată că poate duce și la creșterea dimensiunii taliei, o altă cauză a prediabetului.
  5. Inactivitatea fizică: se spune că stilul de viață sedentar este noul fumat. Nu numai că ne face rău spatelui și gâtului, dar lipsa activității fizice poate fi, de asemenea, un factor care contribuie la apariția prediabetului.
  6. Familia și istoricul medical: persoanele cu rude apropiate care suferă de diabet de tip 2 pot avea un risc mai mare de a dezvolta diabet. În mod similar, anumite afecțiuni precum SOPC, apneea de somn, diabetul gestațional, hipertensiunea arterială și colesterolul crescut pot fi, de asemenea, legate de un risc mai mare de a dezvolta prediabet.

Adevăratul preț al glicemiei ridicate

În timp ce multe persoane rămân ani de zile fără să observe vreun simptom sau chiar îl minimalizează, iar pentru a primi un diagnostic corect poate dura ani de zile, nivelul ridicat de zahăr din sânge este direct corelat cu apariția diabetului. De aceea, este imperativ să începem să recunoaștem de pe acum prediabetul ca fiind o amenințare serioasă la adresa sănătății noastre!

Conform cercetărilor**, dacă nu se tratează, până la 70% dintre persoanele cu prediabet vor dezvolta în cele din urmă diabet și alte afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, afecțiuni renale, infecții ale pielii și multe altele.

Creșterea glicemiei poate fi legată de dezvoltarea mai multor boli grave, dar, din fericire, putem lua unele măsuri pentru a le preveni dacă acționăm la timp.

Când fiecare zi devine o luptă continuă

A trăi cu diabet înseamnă verificarea zilnică a nivelului de glicemie, respectarea unor restricții alimentare stricte și menținerea unui stil de viață activ.

Cu toate acestea, este nevoie de prudență; urmând o dietă foarte restrictivă și eliminând complet anumite categorii de alimente se poate reduce calitatea generală a vieții și împiedica organismul să primească toți nutrienții necesari.

Deși gestionarea simptomelor fizice ale diabetului este dificilă, trebuie să subliniem că diabetul poate avea un impact uriaș asupra bunăstării emoționale și mentale.

O mulțime de pacienți diabetici declară** că se simt frustrați și copleșiți pentru că trebuie să facă față diabetului, iar lupta continuă cu această afecțiune poate duce și la probleme mentale mai serioase.

Pe scurt, a trăi cu diabet condiționează fiecare moment și fiecare aspect al vieții unei persoane. Aceasta nu înseamnă să iei pur și simplu o pastilă și să uiți; înseamnă să îți schimbi complet stilul de viață pentru a-l gestiona. De aceea, este important să nu aștepți până când este prea târziu, ci să reacționezi atunci când încă mai ai timp pentru a face ceva și a schimba lucrurile.

Trei pași esențiali pentru combaterea diabetului

Vestea bună este că prediabetul poate fi adesea stopat sau îmbunătățit semnificativ prin modificări simple ale stilului de viață. Prin integrarea unor mici schimbări în rutina zilnică, putem stabiliza în mod eficient nivelul de zahăr din sânge, îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2

Diabetes monitoring

1. Totul depinde de dietă

Mai exact, de fibre. Primul nostru sfat este să mergi la cumpărături cu o listă detaliată care să includă multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Și, deși știm că sunt tentante, cel mai bine este să treceți de rafturile pline cu alimente procesate și băuturi dulci.

2. Mobilizează-te și fă mișcare

Exercițiile fizice regulate reprezintă o modalitate excelentă de a controla greutatea corporală și de a gestiona prediabetul. Rapoartele** sugerează că o pierdere între 5% și 7% din greutatea corporală totală poate reduce riscul de progresie a diabetului de tip 2 cu peste 58%. Acest lucru poate fi realizat urmând recomandările noastre dietetice de la primul pas și integrând 30 de minute de activitate fizică pentru creșterea ritmului cardiac. Cele mai simple modalități de a strecura puțin sport în timpul zilei fără a deranja prea mult rutina includ:

  • mersul cu bicicleta la serviciu
  • mersul pe jos în locul mersului cu mașina la cumpărături 
  • urcarea scărilor în locul liftului și 
  • participarea la activități sportive cu prietenii. 

3. Scorțișoară este de mare ajutor

Scorțișoara este un condiment popular folosit în întreaga lume pentru a adăuga acea aromă dulce și lemnoasă aparte, cu o ușoară notă picantă, tuturor preparatelor.

Dar ceea ce puțini știu este cum se poate folosi pentru a ajuta la controlul și echilibrarea nivelului de glucoză în mod complet natural. Se știe că scorțișoara are efecte pozitive asupra nivelului de glucoză din sânge, deoarece întârzie absorbția acesteia în sânge, ceea ce ajută la prevenirea creșterilor glicemice bruște după mese.

Și nu doar atât! Un studiu** a arătat că utilizarea pe termen lung a acestui condiment miraculos poate reduce nivelul glicemiei în post cu până la 25*% la persoanele cu glicemie ridicată.

Făcând acești trei pași proactivi către un stil de viață mai sănătos, poți deschide calea către un viitor mai luminos, fără prediabet!

Cinnamon

Un nou mod revoluționar de a prelua controlul asupra sănătății 

Ani de zile, singura modalitate de a face față prediabetului a fost schimbarea stilului de viață. Și, deși acestea funcționează cu siguranță, există un dezavantaj - necesită timp! Trecerea la o dietă mai sănătoasă, cu mai multe alimente bogate în fibre și eliminarea zahărului și a carbohidraților din meniu este un proces gradual care implică multă planificare și adaptări.

Și, mai important, chiar dacă începi să urmezi toate sugestiile din acest moment, îmbunătățirea nu va fi vizibilă peste noapte.

Dar există o soluție la orizont. După ce au efectuat teste extinse și cercetări aprofundate, oamenii de știință au găsit în sfârșit o modalitate de a valorifica numeroasele proprietăți benefice ale scorțișoarei.

Deși s-ar putea crede că introducerea acestui condiment în alimentație este cea mai bună soluție, avem o veste neplăcută. Oricât de mult ne place scorțișoara în ștrudelul de mere, cantitatea pe care o conține nu este suficientă pentru a beneficia de o stare de bine. De fapt, ar trebui să consumăm 2 lingurițe de scorțișoară pe zi pentru a observa orice fel de schimbări pozitive asupra sănătății. În plus, consumul de praf de scorțișoară uscată este foarte periculos, deoarece poate irita gâtul și plămânii.

În schimb, suplimentele alimentare care conțin scorțișoară conțin cantități concentrate de scorțișoară și sunt mult mai practice de utilizat, deoarece de cele mai multe ori se prezintă sub formă de capsule ușor de înghițit.

Această descoperire în cercetare a deschis calea cercetătorilor noștri pentru a dezvolta un supliment alimentar remarcabil care oferă o soluție sigură, rapidă și economică potrivită pentru toți cei care se luptă cu un nivel ridicat de zahăr în sânge.

În combinație cu anumite modificări ale stilului de viață, acest produs ajută la scăderea eficientă a nivelului de glucoză din sânge, împiedică dezvoltarea unor afecțiuni mai grave și, în general, îmbunătățește starea de bine și calitatea vieții.

GlucoLux, cel mai bun suport pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge

GlucoLux  este un produs complex cu acțiune multiplă, ideal pentru persoanele care se confruntă cu un nivel ridicat al zahărului din sânge, care doresc să reducă pofta de dulciuri sau care, în general, doresc să mențină un nivel sănătos al glicemiei. Echipa noastră dedicată de nutriționiști a creat formula pe bază de scorțișoară, dar a îmbogățit-o cu alte ingrediente susținute științific, cum ar fi gymnema syvestre, schinduf și crom, care acționează în sinergie cu scorțișoara pentru a oferi cele mai bune rezultate posibile în scăderea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea sensibilității la insulină.

GlucoLux este produs de Sensilab, o companie europeană de top în domeniul suplimentelor alimentare. Toate produsele noastre sunt fabricate într-o unitate modernă, de ultimă generație și sunt produse în conformitate cu reglementările europene și cu cele mai înalte standarde din industrie, fapt dovedit de certificatul de calitate GMP.

Importanța depistării precoce a prediabetului și rolul GlucoLux în gestionarea acestei afecțiuni

Recunoașterea prediabetului la timp este cel mai important pas pentru a ne proteja împotriva apariției unor complicații ulterioare de sănătate. Vestea bună este că prediabetul este o afecțiune controlabilă și chiar reversibilă, dar trebuie să acționăm la timp și să aplicăm anumite schimbări în stilul de viață dacă dorim să avem succes.

Dieta și exercițiile fizice reprezintă baza acestei rețete, dar cel mai bun aport care garantează un succes rapid este GlucoLux, un supliment alimentar fundamentat științific care poate reduce nivelul glicemiei la post cu până la 25*%, facilitând astfel controlul prediabetului.

Datorită cererii extrem de mari, GlucoLux se vinde rapid în România!

*Disclaimer: efectele produsului pot varia de la o persoană la alta și pot fi diferite de cele descrise pe site. Produsele noastre nu sunt destinate prevenirii, tratării sau vindecării vreunei boli sau afecțiuni grave. Menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos este importantă. 

**Surse: 

Safdar, Mahpara & Alam, Khan & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan & Mohammad, Siddique. (2004). Effect of Various Doses of Cinnamon on Blood Glucose in Diabetic Individuals. Pakistan Journal of Nutrition. 3. 10.3923/pjn.2004.268.272. 

Tabák AG, Herder C, Rathmann W, Brunner EJ, Kivimäki M. Prediabetes: a high-risk state for diabetes development. Lancet. 2012 Jun 16;379(9833):2279-90. doi: 10.1016/S0140-6736(12)60283-9. Epub 2012 Jun 9. PMID: 22683128; PMCID: PMC3891203. 

Morris RW, Taylor AE, Fluharty ME, Bjørngaard JH, Åsvold BO, Elvestad Gabrielsen M, Campbell A, Marioni R, Kumari M, Korhonen T, Männistö S, Marques-Vidal P, Kaakinen M, Cavadino A, Postmus I, Husemoen LL, Skaaby T, Ahluwalia TV, Treur JL, Willemsen G, Dale C, Wannamethee SG, Lahti J, Palotie A, Räikkönen K, McConnachie A, Padmanabhan S, Wong A, Dalgård C, Paternoster L, Ben-Shlomo Y, Tyrrell J, Horwood J, Fergusson DM, Kennedy MA, Nohr EA, Christiansen L, Kyvik KO, Kuh D, Watt G, Eriksson JG, Whincup PH, Vink JM, Boomsma DI, Davey Smith G, Lawlor D, Linneberg A, Ford I, Jukema JW, Power C, Hyppönen E, Jarvelin MR, Preisig M, Borodulin K, Kaprio J, Kivimaki M, Smith BH, Hayward C, Romundstad PR, Sørensen TI, Munafò MR, Sattar N. Heavier smoking may lead to a relative increase in waist circumference: evidence for a causal relationship from a Mendelian randomisation meta-analysis. The CARTA consortium. BMJ Open. 2015 Aug 11;5(8):e008808. doi: 10.1136/bmjopen-2015-008808. Erratum in: BMJ Open. 2015;5(9):e008808. PMID: 26264275; PMCID: PMC4538266. 

Hostalek U. Global epidemiology of prediabetes - present and future perspectives. Clin Diabetes Endocrinol. 2019 May 9;5:5. doi: 10.1186/s40842-019-0080-0. PMID: 31086677; PMCID: PMC6507173. 

Coleman, R. (2022, September 20). The unseen challenges of living with diabetes. RWK Goodman. https://www.rwkgoodman.com/info-hub/the-unseen-challenges-of-living-with-diabetes/ 

Center for Disease Control and Prevention. (2022, December 27). Why participate. Center for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/diabetes/prevention/why-participate.html