Antibioticele fără mască: înțelegând efectele lor ascunse asupra microbiomului intestinal și puterea de vindecare a probioticelor

Deși antibioticele au revoluționat medicina și au salvat nenumărate vieți, știm acum că efectele lor au un anumit preț. Cercetări recente au arătat că până și un tratament antibiotic de scurtă durată ar putea perturba în mod semnificativ echilibrul delicat al microbiomului intestinal, care îndeplinește un rol important în sănătatea noastră, de la sprijinirea controlului digestiei până la întărirea sistemului imunitar.

The complicated relationship between antibiotics and the gut microbiome

Problema antibioticelor

Chiar dacă antibioticele sunt indispensabile, trebuie să fim conștienți și de toate riscurile pe care le implică. Probabil că suntem cu toții familiarizați cu problema îngrijorătoare a rezistenței la antibiotice. Aceasta apare atunci când utilizarea excesivă a acestora creează bacterii rezistente la antibiotice, ceea ce face ca tratamentele să devină mai puțin eficiente în timp.

Cu toate acestea, impactul antibioticelor asupra sănătății noastre intestinale este o preocupare la fel de stringentă, care a fost dovedită în studii recente. Chiar și un tratament antibiotic de scurtă durată poate perturba echilibrul delicat al microbiomului intestinal, ceea ce poate duce la diverse potențiale probleme de sănătate, precum diaree, flatulență, greață sau crampe stomacale.

Universul extraordinar al microbiotei intestinale

Corpul nostru este populat de milioane și milioane de bacterii, spori și viruși microscopici, cunoscuți sub numele generic de microbi. De fapt, dacă numărăm toate celulele din corpul nostru, suntem doar 43% ființe umane; restul sunt de fapt bacterii.

Microbiomul intestinal este o amplă grupare de microorganisme care trăiesc în principal în intestinul gros. Acesta poate cântări între 1 și 2 kilograme și funcționează ca un organ suplimentar esențial pentru sănătatea umană. Poate ajuta la digerarea alimentelor, la controlul sistemului imunitar și la susținerea sănătății inimii și a creierului.

The gut

Compromiterea echilibrului microbiomului și reducerea diversității microbiene care apare după tratamentul cu antibiotice poate avea consecințe grave pentru sănătatea umană. Diminuarea diversității microorganismelor ne poate face mai vulnerabili în fața infecțiilor provocate de germeni, care pot cauza diaree și colită.

Datorită rolului important al microbiotei în organismul nostru, multe studii** au ajuns la concluzia că dezechilibrul microbian intestinal poate fi legat de afecțiuni mult mai grave decât diareea și crampele stomacale. Printre acestea se numără obezitatea, diabetul, astmul și alergiile, iar un studiu recent** a făcut chiar legătura între antibioticele administrate pe cale orală și un risc crescut de cancer de colon.

Deși fiecare individ răspunde diferit la antibiotice, studiile** efectuate pe participanți sănătoși au arătat că până și un singur tratament cu antibiotice poate schimba drastic microbiomul. În unele cazuri, restabilirea compoziției inițiale a speciilor din intestin poate necesita câteva luni sau chiar ani.

Trei moduri pentru a proteja microbiomul în mod natural de antibiotice

Chiar dacă dovezile privind efectul antibioticelor asupra echilibrului nostru intestinal sunt alarmante, există modalități prin care putem contribui la protejarea și refacerea microbiomului. Câteva dintre modalitățile prin care se poate realiza acest lucru sunt:

A varied diet

1. Asigurarea unei alimentații cât mai variate

Consumul unei varietăți de alimente duce la o compoziție diversă a microbiomului și la o bună sănătate intestinală. Încearcă să incluzi mai multe legume și cereale integrale în dietă. Cerealele integrale, cum ar fi orzul, quinoa, mei și orezul brun, conțin cantități mari de fibre și carbohidrați buni, care sunt digerate de bacteriile intestinale și sunt benefice pentru slăbire și gestionarea diabetului.

2. Include în alimentație produsele prebiotice

În general, prebioticele sunt alimente bogate în fibre care acționează ca hrană pentru bacteriile sănătoase din intestinul nostru, stimulând creșterea acestora și îmbunătățind echilibrul microbiomului. Câteva exemple de alimente prebiotice includ cicoarea, banana, sparanghelul, merele și ovăzul.

3. Încearcă să consumi mai multe alimente fermentate

Alimentele fermentate, cum ar fi chefirul, iaurtul, varza murată și murăturile, sunt o sursă excelentă de bacterii sănătoase (în principal Lactobacilli) care pot reduce numărul de organisme dăunătoare din intestin.

4. Limitează aportul de îndulcitori artificiali și alimente procesate

Se consideră că alimentele procesate și prăjite, bogate în grăsimi trans, afectează negativ sănătatea intestinului. În mod similar, unele dovezi** arată că îndulcitorii artificiali pot crește nivelul de zahăr din sânge prin favorizarea creșterii bacteriilor intestinale nesănătoase.

Experiența Martei de a-și reface microbiomul și de a-și recăpăta sănătatea

Mă numesc Marta și am aproape 40 de ani. Vreau să vă împărtășesc povestea mea despre problemele intestinale pe care le-am avut după tratamentele cu antibiotice. Totul s-a întâmplat iarna trecută; am început să mă confrunt cu probleme urinare și, la început, am crezut că vor dispărea de la sine, dar când nu s-a întâmplat acest lucru, am mers în cele din urmă la medic. Acesta mi-a spus că am avut o infecție urinară și mi-a prescris antibiotice. Medicamentul m-a ajutat rapid. Dar la aproximativ o lună după ce am încetat administrarea, problemele mele au revenit și a trebuit să iau din nou un rând de antibiotice! A trebuit să le iau mai mult timp, iar doza era mult mai puternică.

După ce am întrerupt tratamentul, am observat că digestia mea era complet dereglată; aveam crampe la stomac și diaree ocazională și mă simțeam balonată indiferent de ceea ce mâncam. Am crezut că am luat un fel de microb la stomac pe lângă toate celelalte, dar medicul meu a spus că nu era cazul. Mă simțeam disperată și frustrată pentru că nu știam ce să fac. Din fericire, una dintre cele mai apropiate prietene ale mele este nutriționist, așa că i-am cerut sfatul.

Când i-am spus ce mă îngrijorează, a bănuit imediat că antibioticele ar fi putut să-mi perturbe microbiomul intestinal. Mi-a explicat cum antibioticele pot afecta echilibrul bacteriilor benefice din intestin, ducând la probleme digestive și diaree. A fost îngrozită să afle că medicul nu-mi recomandase niciun probiotic pentru a mă ajuta să îmi restabilesc sănătatea intestinală în timpul și după tratamentul cu antibiotice.

Antibiotics

“Recomandarea care m-a ajutat să scap de problemele mele digestive.”

Urmând sfatul prietenei mele, am decis să încerc probioticele. Ea mi-a sugerat să caut un produs cu diverse tulpini de bacterii lactice, în special Lactobacillus și Bifidobacterium, așa că am decis să mai caut pe Google înainte de a cumpăra ceva.

În timp ce cercetam diversele suplimente probiotice, am aflat că trebuie să acord o atenție sporită modului în care sunt fabricate. După cum s-a dovedit, multe probiotice pot fi ineficiente deoarece bacteriile benefice nu sunt protejate de sucurile digestive și doar o cantitate mică ajunge în intestin. Iar eu nu voiam acest lucru; voiam un produs care să mă ajute să scap de problemele digestive.

După o cercetare amănunțită, am găsit un produs fantastic cu un amestec patentat de 9 culturi bacteriene lactice. Acesta conținea tulpinile pe care le-a menționat prietena mea și altele suplimentare! De asemenea, conținea topinambur și cicoare, care promiteau să sprijine și mai bine digestia și sistemul imunitar. Am cumpărat produsul și am început să îl folosesc în mod regulat.

Trebuie să spun că probioticele au avut un efect pozitiv asupra sănătății mele. Treptat, am început să observ îmbunătățiri în privința digestiei, iar nivelul meu de energie a crescut. În curând, m-am simțit complet sănătoasă din nou.

Acum, simt că am revenit 100% pe drumul cel bun, iar acest lucru îl atribui puterii probioticelor. Sunt cu adevărat recunoscătoare că am găsit o soluție care a funcționat pentru mine. A fost o călătorie care mi-a deschis ochii și mă bucur că am învățat despre importanța sănătății intestinelor și despre potențialele beneficii ale probioticelor pentru bunăstarea generală.

Synbiotic Premium – aliatul suprem pentru intestine în timpul și după tratamentul cu antibiotice

Acest supliment probiotic excepțional este o soluție pentru intestin, susținută științific, într-o formă convenabilă de capsule. Formulat cu ingrediente de origine naturală, acesta are un rol vital în reechilibrarea microbiotei și favorizarea unui mediu intestinal mai sănătos.

Caracteristica distinctivă a Synbiotic Premium este remarcabila combinație patentată de 9 tulpini bacteriene cunoscută sub numele de Megaflora 9 Evo. Prezența atâtor tulpini într-un singur produs este esențială, deoarece fiecare tulpină oferă un avantaj diferit pentru intestin. Datorită Megaflora 9 Evo, formula noastră garantează sprijinul complet al microbiomului intestinal.

În plus, Synbiotic Premium mai are un atu: o matrice protectoare specială numită ProbioAct®, cu o rată de supraviețuire garantată de 90% a bacteriilor benefice. Această tehnologie patentată asigură supraviețuirea bacteriilor pe parcursul călătoriei lor spre intestin, unde își fac efectul.

Această rată de supraviețuire ridicată face ca Synbiotic Premium să fie de 90*x mai eficient în comparație cu probioticele obișnuite, ceea ce înseamnă că cele 1,1 miliarde de UFC (unități formatoare de colonii) prezente în complexul său Megaflora 9 Evo sunt la fel de puternice ca cele 99 de miliarde de UFC care se găsesc într-un produs obișnuit neprotejat.

Formula a fost îmbogățită și cu extract de topinambur, care susține sistemul imunitar și cu extract de cicoare, care ajută la digestie și la sănătatea ficatului. Acest amestec unic de ingrediente oferă o gamă largă de beneficii pentru intestin, ceea ce face din Synbiotic Premium cea mai bună soluție pentru intestin în timpul și după tratamentul cu antibiotice.

Încearcă Synbiotic Premium fără riscuri!

Doar pentru o perioadă limitată de timp, oferim o reducere specială la acest produs probiotic fantastic care ajută la reechilibrarea microbiomului intestinal și la ameliorarea problemelor precum balonarea, constipația, vizitele neregulate la toaletă, lipsa energiei și alte probleme legate de sănătatea intestinală! 

Suntem atât de încrezători în eficiența Synbiotic Premium încât oferim o garanție de 30 de zile pentru returnarea banilor!

Grabește-te, stocul este limitat, iar produsul se epuizează de pe rafturile noastre!

*Disclaimer: Efectele produsului pot varia de la o persoană la alta și pot fi diferite de cele descrise pe site. Produsele noastre nu sunt destinate prevenirii, tratării sau vindecării vreunei boli sau afecțiuni grave. Menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos este importantă.

** Surse:

Patangia DV, Anthony Ryan C, Dempsey E, Paul Ross R, Stanton C. Impact of antibiotics on the human microbiome and consequences for host health. Microbiology Open. 2022 Feb;11(1):e1260. doi: 10.1002/mbo3.1260. PMID: 35212478; PMCID: PMC8756738.

Wang J, Xiang Q, Gu S, Gu Y, Yao M, Huang W, Gao W, Tang LL. Short- and Long-Term Effects of Different Antibiotics on the Gut Microbiota and Cytokines Level in Mice. Infect Drug Resist. 2022;15:6785-6797
https://doi.org/10.2147/IDR.S388687

Fessl, S. (2022, May 5). What happens to the gut microbiome after taking antibiotics? The Scientist Magazine®. https://www.the-scientist.com/news-opinion/what-happens-to-the-gut-microbiome-after-taking-antibiotics-69970

Fast facts about the human microbiome - UW department’s web server. (n.d.).

https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Microbiome.pdf

Robertson, R. (2023, April 3). How does your gut microbiome impact your overall health? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_9

Produse pentru tine