Confirmat: aceasta este doza optimă de Vitamina D3!

Majoritatea oamenilor știu deja cât de importantă este vitamina D3. Este deosebit de importantă pentru sănătatea oaselor și a dinților, precum și pentru funcția musculară.

image

Dar, cel mai important, vitamina D este crucială pentru susținerea sistemului imunitar - mai ales în sezonul răcelilor și gripelor. Un studiu din Suedia* a observat că consumul a 4000 UI de vitamina D3 a avut un efect benefic asupra persoanelor care sufereau de infecții respiratorii recurente.

Dar de câtă vitamina D avem nevoie pentru a profita de toate beneficiile?

Vitamina D3 - Care este doza optimă?

O mare parte a populației, în special vârstnicii, nu primesc aportul optim de vitamina D3. În România, aproximativ 65%* din oameni suferă de insuficiență de vitamina D. Acest lucru se datorează în principal faptului că nu petrecem suficient timp în aer liber, mai ales toamna și iarna, precum și dietei neadecvate.

O concentrație de 30 nanograme/mililitru de vitamina D în sânge este considerată optimă, până la 20 ng este un nivel adecvat, dar sub 19 ng/ml vorbim deja de o deficiență.

În timp ce Institutul de Medicină recomandă un aport zilnic de până la 800 IU (sau de la 1000 până la 2000 UI în scopuri terapeutice*), EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) a stipulat, de asemenea, că o cantitate de 4000 UI pe zi este absolut sigură pentru adulți și pentru copiii de la 11 ani în sus! Nu se constată efecte negative cu un aport de 4000 UI pe zi - dimpotrivă, efectele pozitive sunt exploatate optim la această doză.

Dar de ce doar 4000 UI? Nu este mai bine de consumat mai mult?

Vitamina D este o vitamină liposolubilă. Aceasta înseamnă că, dacă consumăm prea mult într-o perioadă de timp, se poate acumula în corp. Spre deosebire de vitamina C (vitamină solubilă în apă), pe care o putem elimina din organism cu urina, nu există o modalitate ușoară de a elimina excesul de vitamina D din organism. Acest lucru poate duce la efecte negative, cum ar fi acumularea de calciu în sânge (hipercalcemie). Aceste efecte negative sunt observate cu doze de peste 10.000 UI.

În concluzie:

În această perioadă, pe măsură ce ne apropiem de lunile întunecate ale anului, devine din ce în ce mai dificil să asigurăm un aport suficient de vitamina D3. Zilele sunt din ce în ce mai scurte și vremea se înrăutățește. Petrecem mai puțin timp la soare, lucru care este esențial pentru producerea vitaminei D și de multe ori nu părăsim biroul până e deja întuneric în timpul săptămânii.

Vitamina D3 conține 4000 UI de vitamina D per capsulă, aportul zilnic necesar de această vitamină a soarelui. Poți consuma fără griji Vitamina D3 4000 I.U. în fiecare zi sau o dată la fiecare câteva zile - și oricum vei profita de beneficii!

*Surse:

https://bmjopen.bmj.com/content/2/6/e001663

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/sorina-pintea-posibil-ca-65-la-suta-din-populatie-sa-aiba-nivel-inadecvat-de-vitamina-d-1076445

https://www.medihelp.ro/blog/sanatate/informatii-utile-despre-vitamina-d/