Este mierea mai sănătoasă decât zahărul?

Mierea și zahărul - 2 alimente care-și fac concurență în bucătărie când vine vorba de îndulcirea unui ceai, a cafelei sau prepararea de prăjituri.

image

Totuși care dintre cele două este mai sănătos și mai bun pentru organismul uman ? Părerile sunt împărțite mai ales în rândurile nutriționiștilor și a specialiștilor în domeniu spre deosebire de părerea oamenilor de rând care înclină mai mult către mierea de albine. Te invităm să descoperi în rândurile de mai jos câteva argumente în favoarea /defavoarea celor două.

Care îngrașă mai tare?

Conform nutriționistului Mihaela Bilic, mierea de albine este un produs care deși este perceput ca având valențe exclusiv pozitive, în realitate reprezintă o ”capcană dulce”.  Mierea este un dizaharid cu compoziție IDENTICĂ cu cea a zahărului, adică conține molecule de glucoză și fructoză. Dacă în structura zahărului aceste molecule sunt legate între ele, în cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fără niciun consum energetic. În concluzie ea se absoarbe mai repede în sânge, având un indice glicemic mai mare decât zahărul ceea ce declanșează o descărcare mai mare de insulină din pancreas și îngrașă mai tare!

Care are mai multe calorii?

Din punct de vedere energetic, comparate la greutate egală, mierea are mai puține calorii față de zahăr (304kcal/100g față de 392 kcal/100g). Însă diferența e compensată din plin prin consistența mierii: fiind foarte densă este mai grea, deci la volume egale va conține mai multe calorii.
Pentru că este lichida, mierea ocupă mai puțin spațiu fata de cristalele de zahar, așa că trebuie considerata un "zahăr topit". Deci dacă vrei să îndulcești cu miere trebuie să pui un vârf de linguriță care echivalează cu o linguriță de zahăr. ( 1linguriță zahăr= 4-5 grame= 16-20 calorii - 1 linguriță miere= 8-10 grame= 25-30 calorii )

Anumite tipuri de miere de albine pot fi nocive pentru organism

Unele sortimente de miere pot fi otrăvitoare pentru orice persoană, pentru că sunt produse de albine de la plantele toxice. În România, sortimentele de miere toxică sunt: mierea de rododendron, mierea de mătrăgună, de măselariță. Mierea poate deveni dăunătoare și când este contaminată cu radiații ionizate, cu impurități (în procesul de extracție) sau cu diferite substanțe nocive (în cazul celei falsificate).

Totuși mierea deține mai multe avantaje decât zahărul!

  • Putere mai mare de îndulcire printr-o cantitate mai mică de produs;
  • Are o serie de proprietăți dietetico-terapeutice: activitate microbiostatică (frânează dezvoltarea microbilor) și microbicidă (omoară microbii), capacitate antioxidantă (anihilează radicalii liberi) și efect stimulator asupra microflorei intestinale probiotice; favorizează absorbția intestinală a fierului.
  • Are propietăți antioxidante
  • Contribuie în lupta împotriva cancerului
  • Calmează durerile în gât și ameliorează tusea
  • Favorizează vindecarea rănilor și tăieturilor

Atenție! Excesul de zahăr sau miere poate determina o scădere a activității celulelor sistemului imun. Bolile apar astfel mai des și se vindecă mai greu, se încetinește activitate digestivă ceea ce duce la îngrășare. Totodată convingerea că mierea este un aliment “benefic” îl poate conduce pe diabetic la un consum excesiv, care poate să îi pună în pericol chiar și viața. 

Pentru a obtine un produs sănătos, nu folosiți mierea în preparate pregătite termic sau preparate fierbinți pentru că, odată ce a trecut de 40 grade, mierea și-a pierdut toate proprietățile curative și doar îndulcește preparatul, deci devine la fel de folositor pentru organism ca și zahărul.