Ficatul- organul căruia îi acordăm prea puțină atenție

Ficatul este al doilea mare organ din corpul nostru și are o importanță colosală pentru sănătate. Fiecare nutrient care intră în organism trece prin ficat și apoi este supus transformării biochimice. Ficatul este ca un mic laborator care efectuează procese chimice vitale.

image

Ce afectează de fapt ficatul?

Ficatul este parte a tractului gastro-intestinal, așadar orice aport alimentar (mâncare sau băutură) îl afectează. Cea mai mare problemă este reprezentată de dieta modernă, adică o alimentație necorespunzătoare, cum ar fi: fast-food, alimentele procesate industrial, consumul excesiv de alcool.

Ce poți face pentru ficatul tău toamna?

Bucură-te de mâncare gătită ușor

Evită prăjirea și coacerea produselor alimentare, fierbe-le cât mai puțin, în acest mod nu numai că vei consuma mâncăruri mai ușor de digerat dar vei păstra și nutrienții intacți.

Consumă mai multe alimente reci

Mesele grele (carnea, ouă, alimentele grase) contribuie la acumularea de căldură în organism, încearcă să te bucuri de mai multe salate și fructe.

Limitează consumul de sare

În conformitate cu Orgnizația Mondială a Sănătății, este recomandat consumul a maxim 5g sare/zi (o linguriță). Un consum mai ridicat de sare afectează atât funcția normală a ficatului cât și funcția excretorie.

Asigură hidratarea adecvată  a corpului

Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a evita deshidratarea corpului. Dacă dorești să detoxifiezi ficatul bea suc de morovi sau sfeclă roșie.

Include în dieta ta alimente care neutralizează toxinele

În categoria acestor alimente intră și: tofu, fasole, sfeclă, napi, smochine.

Limitează consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool este strâns legat cu dezvoltarea ficatului gras și apariția unor boli precum hepatita alcoolică sau ciroza hepatică.

Nu uita să consumi suplimente alimentare naturale

Cel mai vine vândut supliment alimentar pentru detoxifierea ficatului și regenerarea celulelor hepatice este Hepafar, sub formă de capsule, care întreține funcționarea optimă a ficatului. Acesta conține o combinație de fosfolipide naturale din soia, extract de anghinare și vitamina E, care are rol în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.