Soluții naturale pentru nasul înfundat!

Nasul înfundat sau „congestia nazală” este o problemă ce poate apărea din cauze multiple: viruși, reacții alergice, deviația de sept, diverse boli, infecții etc. Chiar dacă nu este o afecțiune foarte gravă, ea trebuie tratată cu seriozitate atunci când apare întrucât poate cauza probleme mai grave cum ar fi blocarea sinusurilor.

image

Din fericire, există soluții naturale la îndemâna oricui pe care te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos:

Apa cu sare sau bicarbonat de sodiu.  Pentru eliberarea căilor nazale această metodă este foarte eficientă. Dizolvă o linguriță de sare într-o cană cu apă călduță și, cu o pipetă, toarnă câteva picături de apă salină în fiecare nară. Rezultatele nu vor întârzia să apară, chiar dacă senzația nu va fi plăcută.  Sarea poate fi înlocuită cu succes cu bicarbonat de sodiu având aceleași efecte benefice.

Ceaiul de gălbenele. Dacă nasul este și iritat pe interior poți să-ți faci un ceai de gălbenele mai concentrat. Amestecă două lingurițe de ceai de gălbenele la temperatura corpului cu o jumătate de linguriță de zeamă de lămâie și pune din acest amestec câteva picături pe zi.

Ceapa zdrobită.  Poți lua o ceapă de dimensiune medie și o poți zdrobi de colțul mesei. Efectul este mult mai puternic în această situație decât dacă ceapa este tăiată cu cuțitul. Tăria cepei îți va desfunda nasul imediat.

Inhalații cu ulei esențial de mentă.  Se fierb 2 litri de apă și după ce dă în clocot se amestecă cu șase picături de ulei de mentă.  Se stă deasupra vasului timp de un sfert de oră și se inspiră adânc acoperind-se capul cu un prosop. Aburii de apă fierbinte, împreună cu mirosul puternic de mentă, degajă simțurile și vei putea să dormi respirând normal.

Usturoiul și hreanul. Usturoiul conține o substanță numită alicină ce are proprietăți antibacteriene. Într-un litru de apă fierbinte poți pune un cățel de usturoi pisat și o lingură de oțet. Inhalează aburii 10 minute după care bagă-te în pat învelită bine. De asemenea și cataplasmele cu  hrean pot fi eficiente. Pui trei lingurițe de hrean ras pe o bucată de tifon și o ții pe frunte nu mai mult de un sfert de oră.