Tu știi totul despre beneficiile fructelor și legumelor?

Multe persoane par să știe totul în materie de fructe și legume și despre o alimentație sănătoasă în general, dar știai că ”un măr pe zi nu ține doctorul departe”? 

image

Studiile recente în materie de nutriție arată că nu doar vitaminele și mineralele sunt esențiale funcționării normale a organismului. Din ce în ce mai mult se pune accent pe fitonutrienți, care printre altele sunt și cei care conferă culoare fructelor și legumelor.

Este important să nu consumăm tot timpul aceleași fructe și legume, deoarece acestea s-ar putea să nu ofere corpului nostru tot ceea ce are nevoie. Diversitatea este cea mai benefică. Fiecare fruct și legumă conțin substanțe specifice, numite fitonutrienți, a căror funcție este să protejeze planta de factori dăunători externi (razele UV, insecte, bacterii, virusuri...). Același impact îl au fitonutrienții și asupra corpului uman: îl protejează împotriva bolilor.

80 % dintre oameni nu au un aport suficient de fitonutrienți

Lipsa de diversitate  în culori atunci când alegem fructele și legumele cauzează deficiențele de fitonutrienți. Aceste deficiențe cresc riscul apariției bolilor cardio-vasculare, osteoporozei, diabetului și a altor boli. În absenața fitonutrienților corpul nostru nu funcționează optim și ca urmare, pe termen lung, inclusiv piederea în greutate devine dificială.

5 grupe de fitonutrienți în funcție de culoare

Fructele și legumele în funcție de conținutul de fitonutrienți sunt împărțite în 5 categorii- verde, roșu, portocaliu, violet, alb. Pentru funcționarea optimă a organismului este important ca în fiecare zi să se consume fructe și legume din toate cele cinci grupuri.

Care sunt categoriile de fructe și legume în funcție de culoarea lor?

VERZI

Legumele și fructele verzi sunt bogate în: catechine, luteină, izotiocianați, zeaxantină, izoflavone, flavonoide, cumestani

Ce se recomandă?

Spanac, salată verde, varză de bruxelles, fasole verde, pătrunjel, mazăre, broccoli, ceai verde...

ROȘII

Fructele și legumele roșii sunt bogate în: licopen, acid elangic, acidul  hidrobenzoic

Ce se recomandă?

Roșii, cireșe, pepene roșu, zmeură, chili, varză roșie, ardei roșu...

GALBEN/PORTOCALIU

Fructele și legumele galbene- potrocalii sunt bogate în: alfacaroten, betacaroten, hesperetina, betacriptoxantin, flavonoli, terpenodide, ftalide.

Ce se recomandă?

Dovleac, morcovi,  cartofi, curcuma, ananas, mango, ghimbir, porumb...

ALBE

Legumele și fructele albe sunt bogate în: flavonoide, alicină, cvercetine, sulfide.

Ce se recomandă?

Usturoi, ceapă, mere, napi, gulii, cocos, pastrânac, conopidă, ciuperci...

VIOLETE/ALBASTRE

Legumele și fructele violet-albastre sunt bogate în: antocianini, resveratrol, acid hidroxicinamicinic.

Ce se recomandă?

Struguri, afine, mure, vinete, sfeclă roșie...

Completează-ți dieta cu un supliment alimentar nou și revoluționar Slimmium capsule. Acesta te va ajuta să pierzi în greutate mult mai ușor fără să renunți la mesele gustose. Eficacitatea capsulelor Slimmium este dovedită științific. Nu vei mai încerca altceva în mod garantat!