Ghid pentru a face față menopauzei: de la primele simptome până la postmenopauză

85% dintre femeile de 30 și 40 de ani se confruntă cu simptome de (peri)menopauză care pot apărea cu până la 10 ani înainte de instalarea menopauzei**.

Deși este o etapă naturală și inevitabilă a vieții, poate fi un adevărat carusel. Menstruații neregulate și abundente, bufeuri și transpirații nocturne, tulburări de somn și chiar ceață cerebrală și creștere în greutate. Toate acestea sunt semne ale tranziției organismului spre menopauză. 

Surviving menopause: a guide

Înțelegând experiența menopauzei 

Menopauza este o etapă absolut normală în viața fiecărei femei și marchează o perioadă în care nu ai mai avut menstruație timp de 12 luni consecutive. În medie, apare în jurul vârstei de 45-55 de ani, dar fiecare experiență este unică! Multe femei se confruntă cu menopauza precoce înaintea vârstei de 45 de ani.

Tranziția spre menopauză, numită perimenopauză, poate varia foarte mult. Poate începe cu până la 10 ani înainte de menopauză și, în timp ce unele persoane pot parcurge această perioadă cu perturbări minime, cele mai multe se confruntă cu o avalanșă de schimbări fizice și emoționale.

Aceste schimbări se întâmplă din cauza faptului că ovarele produc din ce în ce mai puțin estrogen până când își încetează complet producția în timpul menopauzei.

Cei 2 ani care precedă menopauza sunt cei mai grei, deoarece scăderea estrogenului este maximă. Este posibil să resimți o oarecare alinare după menopauză, când începe postmenopauza, dar nu se întâmplă tuturor. Multe femei încă suferă de simptomele menopauzei la ani (sau chiar un deceniu) după ultima menstruație.

Simptomele afectează fiecare femeie în mod diferit, dar pot fi destul de ușor de recunoscut!

Primele semne de menopauză

Procesul de trecere la menopauză al fiecărei femei este influențat de o serie de factori precum genetica, stilul de viață și starea generală de sănătate. Unele pot experimenta doar câteva schimbări, în timp ce majoritatea se confruntă cu o serie de simptome neplăcute

PMS

Primele semne pot fi subtile și sub forma unor menstruații neregulate. Este posibil să ai menstruații mai scurte sau mai lungi, să ai fluxuri mai ușoare sau mai abundente sau să sari peste câteva menstruații cu totul. Pentru multe dintre ele, simptomele sindromului premenstrual se agravează în această perioadă.

Pot urma transpirații nocturne, probleme cu somnul și schimbări de dispoziție. Organismul va începe să redistribuie greutatea de pe șolduri și coapse pe abdomen, iar grăsimea ar putea începe să se acumuleze mult mai repede. Dar, de departe, cel mai frecvent simptom sunt bufeurile. Te poți simți ca și cum te-ai încălzi în deșertul Sahara într-un moment și ai îngheța în Arctica în următorul.

Alte schimbări care ar putea avea loc în această perioadă sunt:

  • încetinirea metabolismului;
  • balonare;
  • uscăciune și disconfort vaginal;
  • urgențe urinare;
  • oboseală și scăderea energiei;
  • probleme de memorie și de concentrare;
  • modificări ale libidoului;
  • piele uscată și
  • căderea părului.

Gestionarea tranziției

Toate etapele menopauzei pot aduce multe provocări, fizice și emoționale. Doar gândul menopauzei poate fi copleșitor pentru majoritatea. De la o criză de identitate până la sentimentul că un capitol din viața ta se închide, acești ani pot genera incertitudine și pot avea un impact grav asupra vieții. 

Multe femei experimentează un sentiment profund de pierdere în timpul menopauzei. Realizarea faptului că nu mai este posibil să ai un copil poate fi o schimbare mentală dificilă. Ea poate declanșa un sentiment de distanțare în raport cu ideea de fertilitate. 

Pentru cele care trec prin menopauza precoce înainte de vârsta de 45 de ani, situația poate fi deosebit de descurajantă. Există o neconcordanță între percepția pe sine și ceea ce înseamnă menopauza pentru ceilalți. Ai impresia că trebuie să fii în plină formă, dar corpul tău spune altceva. 


Woman exercising

Modificările formei corpului și creșterea în greutate pot avea un impact asupra stimei de sine și a aspectului fizic, deoarece femeia din oglindă devine din ce în ce mai greu de recunoscut.  

Bufeurile bruște pot face să te simți ca și cum ai fi la tropice în mijlocul iernii. Transpirațiile nocturne te privează de un somn odihnitor și te epuizează

Pentru multe dintre ele, menopauza apare în timpul perioadei de vârf a carierei. Combinația de simptome fizice, schimbări de dispoziție și ceață cerebrală poate afecta performanța și productivitatea la locul de muncă

Poate fi o cursă sălbatică în fiecare zi, având ca rezultat sentimentul că nu ai niciun control asupra vieții tale. Din păcate, simptomele pot dura ani de zile, așa că este important să le tratezi înainte ca acestea să preia complet controlul! 

Cinci modalități naturale de ameliorare a simptomelor menopauzei

Efectuarea unor schimbări în stilul de viață poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei și la parcurgerea acestei etape cu mai multă ușurință și confort. Din fericire, există câteva modalități prin care se poate menține starea de bine în acești ani. 

1. Practicarea exercițiilor fizice!

Practicarea unei activități fizice regulate are numeroase beneficii în timpul menopauzei. Aceasta poate îmbunătăți starea de spirit, poate stimula nivelul de energie și poate facilita un somn mai bun. Activități precum mersul pe jos, yoga, înotul și antrenamentul de forță pot fi deosebit de utile. 

În plus, exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți moderate, ceea ce poate atenua unele dintre simptomele menopauzei. 

Ladies with yoga mats

2. Menținerea hidratării 

Pielea uscată este o problemă comună în timpul menopauzei. Obiectivul de a bea 8-12 pahare de apă poate fi benefic pentru acest simptom, reducând în același timp balonarea asociată schimbărilor hormonale. În plus, consumul de apă accelerează metabolismul și poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate. 

Hydration is key

3. Nu sări peste mese  

Mesele neregulate și săritul peste mese poate agrava unele dintre simptome, deoarece are un impact negativ asupra metabolismului și poate dăuna sănătății hormonale. 

Eat at regular intervals

4. Acordă prioritate unei diete echilibrate  

O dietă bine echilibrată și bogată în proteine ajută la prevenirea pierderii musculare și la creșterea sațietății, ceea ce, la rândul său, susține slăbirea. Aceasta poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și susține echilibrul hormonal.  

De asemenea, reducerea aportului de zahăr rafinat, cofeină și alcool poate atenua bufeurile și transpirațiile nocturne. 


Eat a balanced diet

5. Suplimente naturale cu fitoestrogeni  

De multe ori, modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a ușura menopauza. De aceea, suplimentele cu fitoestrogeni sunt un mare ajutor! 

Fitoestrogenii sunt compuși vegetali care mimează activitatea estrogenului în organism. Aceștia pot ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale și pot oferi o ameliorare a simptomelor precum bufeurile și transpirațiile nocturne. 

Acești compuși se găsesc în plante precum hameiul și trifoiul roșu, care s-au dovedit a umple golul provocat de scăderea nivelului de estrogen în timpul (peri)menopauzei. 

Află cum și-a îmbunătățit Lena calitatea vieții alegând suplimente naturale și fără hormoni! 

Pentru Lena, menopauza a fost o poveste groaznică

Bună! Mă numesc Lena și aș dori să vă împărtășesc povestea mea despre cum am făcut față menopauzei. La 44 de ani, simțeam că tocmai începusem să-mi trăiesc viața așa cum îmi doream. Eram divorțată, iar ambii mei copii erau la universitate, așa că eram destul de singură. Dar nu m-a deranjat; era timpul meu să mă bucur de noi preocupări. Aveam planuri să mă înscriu la cursuri de salsa, să învăț olărit și poate chiar să cunosc o nouă persoană. 

Dar tocmai când voiam să mă bucur de libertate, corpul meu a început să mi se împorivească. Menstruațiile mele durau mai mult de o săptămână și, de cele mai multe ori, nu aveam nicio idee când mă puteam aștepta să vină. În plus, erau foarte dureroase. Îmi amintesc că am sunat de mai multe ori la serviciu pentru a spune că sunt bolnavă!

Acesta a fost doar începutul. Nu mă puteam concentra și mă simțeam foarte obosită pe tot parcursul zilei. Când, în sfârșit, mergeam la culcare, nu puteam adormi. Transpiram și, uneori, îmi era atât de cald încât mă zvârcoleam în pat. 

Toate planurile mele se năruiau. Simțeam că nu-mi pot controla corpul și uram asta. Nu puteam fi activă și nici măcar nu voiam să stau în preajma oamenilor, pentru că nu știam niciodată când mă vor lovi din nou bufeurile. 

Abia așteptam să vină menopauza, dar doctorul meu mi-a spus că ar putea dura ani de zile până atunci din cauza vârstei mele! Nu-mi puteam imagina să trăiesc așa încă un minut, darămite ani de zile!

Mă interesam dacă există o modalitate de a-mi rezolva problemele în mod natural. Mi-am schimbat dieta, am încetat să mai beau alcool și mi-am făcut o misiune din a-mi începe ziua cu o scurtă plimbare. Am crezut că văd o diferență la început, dar cred că a fost mai mult o iluzie.

The hot flashes are finally gone!

Lena: “În sfârșit dorm toată noaptea, iar bufeurile au dispărut!” 

Am citit atât de multe articole online și chiar am luat un supliment hormonal prescris pentru a ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele. Dar, ca să fiu sinceră, eram îngrijorată de ideea de a introduce hormoni în corpul meu și nu m-am simțit deloc mai bine după ce l-am luat. 

Atunci am început să citesc pe forumuri; aveam nevoie să știu ce fac alte femei și dacă ajută ceva. 

O femeie cam de aceeași vârstă cu mine mi-a recomandat M-Pause. Am fost curioasă să văd cu ce diferă acest produs și atunci am aflat despre fitoestrogeni. Nu știam că îmi pot echilibra nivelul de estrogen fără hormoni! 

Am decis să încerc și s-a dovedit a fi exact ceea ce aveam nevoie. Îl folosesc de 6 luni și mă bucur că o fac! Menstruațiile dureroase au devenit controlabile și am fost atât de fericită că bufeurile au dispărut.

Mă simt atât de liberă acum. Am recăpătat controlul asupra corpului meu și pot spune cu sinceritate că mă simt ca și cum nu aș trece prin menopauză. În sfârșit, am energia necesară pentru a fi activă, pentru a dansa și pentru a-mi urma pasiunile. 

M-Pause a fost salvatorul meu în ultimele luni. Mi-a permis să-mi recuperez încrederea în mine. Cursurile de salsa au fost o adevărată încântare! Nu aș fi putut face asta niciodată fără ajutorul M-Pause.

M-Pause – pentru o (peri)menopauză liniștită și confortabilă  

Nu se poate scăpa de anii de tranziție de dinainte și după menopauză, dar există o modalitate de a te simți (și de a arăta!) mai bine în această etapă dificilă a vieții. M-Pause este o soluție complet naturală și fără hormoni pentru susținerea organismului în timpul schimbării hormonale. 

Cu extracte de hamei și trifoi roșu, M-Pause oferă ușurare în timpul scăderii estrogenului în organism și ajută la atenuarea simptomelor asociate perimenopauzei și menopauzei

M-Pause este suplimentul perfect pentru o rutină zilnică ce favorizează o menopauză confortabilă, cu mai puține bufeuri și transpirații nocturne, un somn mai bun și mai multă concentrare pe parcursul zilei.

Pentru mai multă încredere și vitalitate - chiar și în timpul schimbărilor hormonale dificile.

Încearcă M-Pause cu toată încrederea!

Doar pentru o perioadă limitată de timp, avem o ofertă specială pentru M-Pause ce nu poate fi ratată!  

Și pentru că suntem atât de încrezători în eficiența acestui produs, oferim garanția de 30 de zile pentru returnarea banilor.

Profită de această promoție și recâștigă controlul asupra corpului tău. Grăbește-te; stocul este limitat!

**Surse 

Fugate Woods, N., PhD, RN, Sullivan Mitchell, E., PhD, RN. “Symptoms during the perimenopause: prevalence, trajectory, and significance in women’s lives”. The American Journal of Medicine (2005), Vol 118, 145-245. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(05)00885-5/pdf 

Cleveland Clinic Medical. “Menopause: What It Is, Age, Stages, Signs & Side Effects.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause 

“11 Natural Ways to Reduce Symptoms of Menopause.” Healthline, www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips 

Produse pentru tine