Menopauza și bufeurile

Bufeurile sunt valuri de căldură puternice care străbat brusc corpul și fața, adesea însoțite de transpirație și palpitații. În timp ce unele femei le experimentează ocazional, fără un disconfort semnificativ, altele se confruntă cu bufeuri frecvente și intense care le pot perturba somnul, activitatea profesională și bunăstarea generală.

Hot flushes in menopause

În spatele bufeurilor

Bufeurile sunt cauzate în principal de fluctuațiile hormonale, în special de scăderea nivelului de estrogen, care perturbă controlul temperaturii organismului. Acestea pot începe în timpul perimenopauzei - faza premergătoare menopauzei, când încă apar menstruații - și pot persista ani de zile după aceea.

Sunt grave bufeurile?

În general, bufeurile sunt inofensive. Cu toate acestea, dacă sunt însoțite de simptome precum pierderea în greutate, diaree sau slăbiciune musculară, este esențial să se consulte un medic pentru a exclude alte cauze.

Bufeurile pot fi controlate?

Gestionarea bufeurilor depinde în totalitate de severitatea impactului acestora asupra vieții de zi cu zi. În timp ce unele femei le pot considera relativ ușoare și nu necesită tratament, altele le pot considera mai supărătoare. Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a le atenua.

Schimbări ale stilului de viață

Modificarea anumitor obiceiuri de viață poate atenua semnificativ bufeurile. Deși poate părea o provocare să echilibrezi un stil de viață sănătos cu agitația vieții moderne, chiar și schimbările mici pot aduce beneficii substanțiale. Simple schimbări ale stilului de viață, cum ar fi practicarea tehnicilor de respirație yoga sau a altor exerciții de relaxare, pot face o diferență notabilă.

Reducerea consumului de alcool

Alcoolul poate afecta modul în care organismul reglează temperatura. Când ficatul descompune alcoolul, acesta generează căldură, ceea ce agravează bufeurile. În plus, alcoolul dilată vasele de sânge, ceea ce duce la înroșirea feței și chiar la transpirație, în timp ce organismul încearcă să scape de toxine.

Renunțarea la obiceiul de a consuma cofeină

Cofeina este un stimulent care poate provoca o stare de nervozitate și poate declanșa bufeuri și palpitații cardiace.

Stop fumatului

Nicotina din țigări face ca organismul să elibereze substanțe chimice care cresc ritmul cardiac și temperatura corpului, provocând bufeuri.

Învață să gestionezi stresul și anxietatea

Stresul și anxietatea pot activa răspunsul "luptă sau fugi" al sistemului nervos, ceea ce duce la bufeuri și transpirație. S-a demonstrat că terapia cognitiv-comportamentală este o abordare eficientă pentru gestionarea simptomelor menopauzei, inclusiv a bufeurilor.

Consultă medicul de familie

Discută cu medicul tău de familie despre orice medicamente pe care le iei sau despre afecțiunile medicale pe care le ai, deoarece unele pot agrava simptomele bufeurilor. Medicul îți poate oferi sfaturi privind gestionarea acestor efecte.

Menține temperatura optimă

Schimbarea mediului în care stai poate ajuta la gestionarea disconfortului provocat de bufeuri. Alege haine mai ușoare, în straturi, care pot fi ușor de îndepărtat. Adoptă materiale de pat lejere și o pernă răcoritoare pentru a preveni supraîncălzirea și menține-ți spațiul de locuit răcoros prin reglarea temperaturii sau utilizarea unui ventilator atunci când este necesar.

Hot flashes

Opțiuni de tratament hormonal

O opțiune foarte eficientă pentru tratarea bufeurilor la menopauză este terapia de substituție hormonală (TSH), disponibilă prin intermediul medicului de familie. Bufeurile sunt declanșate în primul rând de o scădere a nivelului de hormoni, în special de estrogen, iar TSH încearcă să refacă acești hormoni. În plus, HRT oferă și beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de osteoporoză și de boli cardiovasculare, în special atunci când este începută în termen de zece ani de la debutul menopauzei.

Opțiuni non-hormonale

TSH nu este o soluție universală și este important de reținut că este doar una dintre numeroasele metode de tratament disponibile. Pentru cei care nu corespund cerințelor TSH, există soluții alternative care s-au dovedit a fi eficiente în gestionarea simptomelor, precum bufeurile. Cu toate acestea, aceste remedii necesită o analiză atentă și o discuție cu un medic de familie din cauza potențialelor efecte secundare.

Clonidină

Deși acest medicament este utilizat în principal pentru a gestiona hipertensiunea arterială, este singurul tratament non-hormonal autorizat pentru bufeuri. Este o alternativă excelentă atunci când TSH este considerată nesigură. Cu toate acestea, este posibil să nu fie adecvat pentru persoanele care iau anumite medicamente sau pentru cele cu tensiune arterială scăzută. La doze mai mari, clonidina poate perturba somnul, ceea ce reprezintă un factor pe care medicul de familie va trebui să îl ia în considerare înainte de prescripție.

Gabapentin

Folosit de obicei pentru a controla epilepsia sau durerile nervoase cronice, gabapentinul este, de asemenea, cunoscut pentru ameliorarea bufeurilor. Din păcate, dozele mai mari pot duce la efecte secundare precum somnolență, uscăciunea gurii și creșterea în greutate.

Antidepresive

Anumite antidepresive, în special inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) și inhibitorii selectivi ai recaptării noradrenalinei (ISRN), pot fi prescrise ca o alternativă pentru tratarea bufeurilor atunci când utilizarea TSH nu este sigură. Este esențial să te consulți cu medicul de familie cu privire la această opțiune, deoarece aceste medicamente nu sunt autorizate pentru tratarea bufeurilor și pot produce, de asemenea, efecte secundare la doze mari, unele dintre acestea imitând simptomele menopauzei, inclusiv reducerea libidoului, greață și uscăciunea gurii.

M-Pause de la Sensilab

Pe lângă aceste metode, ia în considerare posibilitatea de a încerca M-Pause, un supliment 100% natural, fără hormoni, dezvoltat de Sensilab. M-Pause a fost conceput pentru a sprijini femeile care se confruntă cu simptomele menopauzei și perimenopauzei și oferă o abordare naturală pentru reducerea bufeurilor și menținerea senzației de calm și confort.

Concluzii

Bufeurile sunt o experiență comună a multor femei la menopauză. În timp ce modificările stilului de viață pot oferi ușurare, este important să ai un dialog deschis cu medicul tău de familie cu privire la întreaga gamă de opțiuni de tratament disponibile, inclusiv TSH și utilizarea suplimentelor naturale precum M-Pause, pentru a găsi cea mai potrivită abordare nevoilor tale. Nu uita că a cere ajutor este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face.

Produse pentru tine

ECHILIBRU HORMONAL
-50%
Preț special 169,99  RON Preț obișnuit 337,99  RON
Vezi produsul